IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куюмджиев: ЕРП-тата да правят инвестиционни планове за 10-15 години напред

Дружествата не трябва да очакват връщане на капиталовите разходи всяка година, смята "червеният" депутат

15:23 | 06.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Куюмджиев: ЕРП-тата да правят инвестиционни планове за 10-15 години напред

Електроразпределителните дружества трябва да правят средносрочни планове за инвестициите от 10-15 години, убеден е депутатът от "Коалиция за България" Явор Куюмджиев. Той препоръча компаниите да не чакат връщането на направените разходи в рамките на една година чрез приходите от цената на тока. 

"Щом някои електроразпределителни дружества искат да работят тук дълго време - нека инвестират в мрежата си, тя е тяхна. Когато я направиш по-добра, ще имаш по-добро качество, повече клиенти, повече приходи", заяви той пред bTV. 

В момента се подхожда по съвсем различен начин при изчисляването на сметката, обясни още Куюмджиев. Клиентите два пъти в годината ще имат право да получат пълна разбивка на потребяваната енергия. От нея ще се види например, че 20% от електроенергията е от АЕЦ „Козлодуй” и каква e цена й, 30% от ТЕЦ „Марица Изток 2” и съответната цена, 5% от фотоволтаични централи и т.н., обясни още депутатът.

Помолен да коментира оплакванията на потребители, че сметките им не само не са по-ниски, а напротив – по-високи, депутатът подчерта, че първо сравнението трябва да бъде при еднакво потребление.

Освен това той допълни, че самият месец август не е най-коректният за сравнение, защото повечето ЕРП-та имат периоди на отчитане, които застъпват двата месеца, например от 10-ти юли до 10-ти август, т.е. сметката е за 20 дни от юли и 10 от август.

„Ако се установи систематично нарушаване на новите цени на тока, виновните ще бъдат наказани”, категоричен бе Куюмджиев.

Той добави, че вероятно електроразпределителните дружества ще бъдат извикани в НС, за да се установи има ли такава системна грешка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още