IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куюмджиев: Добри отношения със съседите свалят сметките за парното

Топлофикация е колективна услуга, категоричен е депутатът от "Коалиция за България"

09:47 | 13.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Куюмджиев: Добри отношения със съседите свалят сметките за парното

В тези етажни собствености, където съседите се разбират, ще могат да отпаднат топлинните счетоводители и така сметките за парно ще намалеят. Това е част от проект на депутати от БСП, който ще се обсъжда в Народното събрание. 

Зам.-председателят на енергийната комисия в Народното събрание Явор Куюмджиев коментира днес в ефира на bTV, че идеята не е да се премахнат изцяло топлинните счетоводители – те ще работят в сградите, където не царят добросъседски отношения.

„Ролята на топлинните счетоводители е да определят вътре в етажната собственост кой колко е потребил. Ако хората в етажната собственост се разберат, тяхната роля отпада, като никой не е казал, че това трябва да стане на кубатура, може да бъде на квадратура, жители, идеални части”, заяви депутатът.

Той призна обаче, че при това положение никой няма да бъде стимулиран да пести енергия, но допълни, че въпросът не е в това. „Топлофикация е колективна услуга”, категоричен беше той.

Сметките на етажните собствености, които се споразумеят вътрешно да разпределят топлинната енергия, ще паднат веднага, защото те няма да плащат таксата на топлинните счетоводители.

Тодор Кузманов от Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство обаче коментира, че при изчисление на сметките на кубатура няма да има никакво желание за пестене, защото сметките не зависят от работата на радиаторите и те ще работят на максимална мощност.

Така няма да има намаляване на потреблението и експертът изчисли, че по този начин месечното намаление на сметките ще бъде 2 лева – таксата за обслужването на топлинните счетоводители или под 30 лева на година.

„Тъжно ми е, че има хора, които казват, че 30 лева за българските граждани не са никакви пари”, отговори от своя страна Куюмджиев. Той допълни още, че цялата система на енергетиката страда от липсата на доверие и това е основният проблем.

Топлинните счетоводители обаче са единствените, които са щастливи от ситуацията – топлофикационните дружества плащат на счетоводителите, независимо дали могат клиентите да си плащат сметките.

„Електроразпределителните дружества са златни кокошки, над които всички бдим да не падне някое перце от перушината им”, категоричен беше още червеният депутат по повод искането ЕРП-тата да се повиши цената на тока.
Куюмджиев беше категоричен, че БСП и „колегите от ДПС” ще направят всичко възможно да не се повиши цената на тока през тази година.

„Надявам се, че и ДКЕВР ще се съобрази със ситуацията в страната и няма да позволи в криза да повишаваме цената”, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
Откачането от парното , действително Ви сваля сметката за парното! Само и единствено то Ви гарантира, че няма да Ви източват със такси и таксички и измислени начини да Ви приберат паричките като изравнителни и други сметки! Всичко друго е алабалистика, на едни хора, които искат да Ви вземат парите, без да можете да регулирате процеса! Сваляйте си радиаторите, купувайте си малки ветрогенератори! Не на монополите не на източването на народа ни! СТИГА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още