IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТ "Подкрепа" предлага първите 5 дни от болничните да се плащат от работодателя

Предложението ще бъде направено на предстоящо извънредно заседание на Тристранния съвет

15:37 | 20.11.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

КТ "Подкрепа" ще предложи първите пет дни от болничните да са за сметка на работодателите. Това обяви на брифинг в парламента Йоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ "Подкрепа", след провелата се работна среща с парламентарната група на "Воля". Партениотис обясни, че предложението ще бъде направено по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Двата синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ, са в стачна готовност във връзка с обявеното, но невнесено предложение първият ден от болничните да не бъде платен от работодателя от 1 януари 2020 г.

Очаква се извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където проблемът с болничните да бъде обсъден, обясни Партениотис, цитиран от БТА.

"На предстоящия НСТС ние ще поискаме периодът, който да бъде покриван от работодателите, да бъде увеличен от три на пет дни. Нещо, което като позитивна практика наблюдаваме в по-голямата част от страните на ЕС", каза той. 

Партениотис обясни, че мярката първите три дни от болничния да са за сметка на работодателите е била съпътствана с други отстъпки от страна на тогавашното правителство на Сергей Станишев.

"Тогава именно през 2008 г. беше намалена осигурителната тежест на 6,5 пункта, беше въведен плоският данък, беше въведено увеличение на пенсиите с 10 процента. Част от тези мерки се свързваха с опцията работодателят да поеме първите три дни", коментира той.

Партениотис благодари на народните представители от "Воля" за това, че не са припознали "сепаративната договореност между държавата и някои от работодателските организации - първият ден от болничните да не бъде платен".

Кръстина Таскова заяви, че "Воля" ще продължава да настоява за отпадане на ангажимента на работодателите да плащат първите три дни от болничния и поемането им изцяло от НОИ. "За нас е изключително важно бизнесът да не бъде натоварван с тези плащания и всъщност скрито да бъдат повишавани данъците му", коментира тя. Таскова отбеляза, че от "Воля" са категорично против първият ден от болничния да остава за сметка на служителите.

Ася Гонева от КНСБ коментира в тази връзка, че засега има само медийна изява на министър-председателя и няма нищо друго, което да указва, че спорната промяна с болничните няма да се случи.

Ивелин Желязков от АИКБ изрази подкрепа за внесените от "Воля" законови текстове, с които отпада ангажимента на работодателите да изплащат първите три дни от болничните. Той заяви, че очаква работещи мерки за контрол на болничните листове, които в последните години се увеличават, в противен случай от АИКБ ще напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
WarrenBuffett
преди 4 години
Изключително тъпо предложение!Така работниците ще имат по-малък фонд за възнаграждения и ще имат по-малък доход.Вашите синдикати са дебилни. Съчуствам ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Лъчо
преди 4 години
Това е абсурдно. Аз съм работодател и от няколко години на сам всички болнични на персонала са за 3-4 дни. Със събота и неделя се събират 5-6дни. Плащаме първите 3, а касата нищо не изплаща - в най добрия случай 1ден. Значи аз и върша работата или колегите, а те на село затварят буркани. Няма да ставам падар да проверявам кой е болен и кой не. Постоянно увеличават осигуровки, ток за бизнеса, продукти и материали. Вдигаме заплатата поне 2 пъти годишно. А цените на продукцията не може да вдигаме. И до кога така..... А сега искат и първите 5дни да плащаме ние и съм сигурен, че изведнъж всички болнични ще са за мин 5дни....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Ruddy
преди 4 години
*** ***,които само далавери и простотии могат да правят.С това притискане на бизнеса,който някак си се оправяше до сега,ще го докарат до фалит и накрая само пигментирани ще останат в тази държава!И кой ще плаща тогава за пенсии и за хиляда простотии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
IQ96
преди 4 години
Май ще почне масово "съкращаване" на болните?Тия от Подкрепа хептен изтрещяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още