IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КС: В Закона за социалните услуги има противоконституционни разпоредби

Дават се широки права на доставчиците да получават лична информация и се ограничават права на родителите, смятат от съда

15:47 | 14.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кадър от протест в края на 2019 г. на родители срещу промените в Закона за социалните услуги. <em>Снимка: БТА</em></p>

Кадър от протест в края на 2019 г. на родители срещу промените в Закона за социалните услуги. Снимка: БТА

Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционни част от разпоредбите на Закона за социалните услуги. 

Става въпрос за текстове от три члена на закона, посочва се в съобщение на сайта на съда.

Те дават широки права на доставчиците да посещават и да получават лична информация за обслужваните лица и ограничават правата на родителите в случаите на ползване на социални услуги от непълнолетни лица. 

В останалата си част искането е отхвърлено като неоснователно. 

Припомняме, че делото в КС беше образувано по искане на 54 народни представители от БСП. Според вносителите текстове са породили много напрежение в българското общество и страхове за българските семейства.

Преди това месеци наред родителски организации протестираха пред парламента заради закона, който влезе в сила от 1 юли, след като веднъж вече бе отложен с 6 месеца.

Родители и неправителствени организации нееднократно обвиниха социалния министър Деница Сачева, че не е организирала нито една дискусия със заинтересованите страни, тъй като законът всъщност регламентира отнемането на деца от техните родители.

Последно, в края на юни, парламентът задължи Министерството на труда и социалната политика в срок от шест месеца да внесе в Народното събрание проект на Кодекс за социална подкрепа, който да обедини в един нормативен акт цялата държавна политика в сферата на социалната защита.

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС подкрепиха създаването на единен Кодекс за социална подкрепа, а от БСП определиха идеята като "кризисен пиар". 

Министерството на труда и социалната политика трябва да изготви анализ на действащото законодателство в областта на социалните услуги и да предложи концепция за прилагането му, реши парламентът.

Така спорният и дълго отлаган нов социален закон влезе в сила от 1 юли 2020 година, но ще бъде пренаписан в нов кодекс до края на годината. 

Влизането в сила на новия Закон за социалните услуги бе отложено със шест месеца - до 1 юли 2020 г. заради опасения в определена част от обществото за отнемане на деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още