IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КС: Мораториумът върху действията на правителството на Борисов е недопустим

Решението е прието единодушно с 11 гласа

14:52 | 28.09.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Конституционният съд прекрати искането да бъде обявено за противоконституционно решението на Народното събрание от април тази година да бъде наложен мораториум върху действията на правителството в оставка на Бойко Борисов.

Делото бе образувано по искане на  60 народни представители за установяване на противоконституционност на решението и за задължително тълкуване на въпроса: „Допустимо ли е с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, изпълнителната власт, включително и когато Министерският съвет изпълнява функциите си в условията на чл. 111, ал. 3 от Конституцията, други държавни органи, установени от основния ни закон и съдебната власт?”.

Чл. 111 определя кога се прекратяват правомощията на Министерския съвет. 

Според конституционните съдии е недопустимо с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени правомощия на президента и на изпълнителната власт, включително ако правителството е в оставка.

С решението се прекратява искането за установяване на противоконституционност на решението на парламента от 22 април 2021 г. и  делото в тази му част се прекратява.

Решението е прието единодушно с 11 гласа.

Припомняме, че наложеният през април мораториум върху действията на Министерския съвет и министерствата включваше възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, поемане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, разпоредителни сделки с имущество и назначения в държавната администрация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Тук мога да поспоря с теб. Първо аз съм за ДБ което значи,че изповядвам демократични и правови ценности. На първо място всеки е невинен до доказване на противното. Инъче по се притеснявам от това,че пръснахме 250-300 милиона за избори и инфлацията сигурно изяде 1 милиард вече от нашите общи пари .... това са огромни пари в сравнение с имагинерните кюлчета на ББ освен ако няма някъде пещера на Али Баба където да е скрил още няколко тона :) Ама защо пък не ? Преди 20 години така говореха за Костов ,че имал 500 милиона долара в Турска банка и цял остров в Гърция. Е мен не ме вързаха и от тогава си гласувам за партии на Костов :) Това не ми пречи да съм реалист и обективен към останалите. Същото е и заключението ми за Магнитски с ДПС. Накрая ще се окаже ялово също..... точно както са ялови и антиваксърските конспирацийки. Затова нямам фейс и инстаграм и останалите глупости..... Идват 2-3 проповедника ... пишат пускат глупости и бедния народ се хваща на всякакви щуротийки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
тя го е назначила... по евтино и стабилно е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Значи българската мафия вече си купува дори и КС.Защото Борисов е символ единствено на кражби, престъпност и корупция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
xapoznai
преди 2 години
Законодателна, изпълнителна, съдебна власт.Също така има и мандатност като продължителността нарочно е различна за да не може някой мишок да дойде и да *** всичко за нула време. С други думи за да "овладееш" държавата ти трябват два последователни мандата в парламента, което е трудно осъществимо ако вървиш против интереса на избирателите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Кво странно има? Нали и тия са назначени от КОЙ? Незабравяй че същите не намериха проблем в устава на ДПС, където пише че са партия създадена на етническа и религиозна основа, което от своя страна е забранено в Конституцията, но на КС не му пука и казаха че са ОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Странно решение при положение че по конституция НС избира и назначава правителството. Да, не може да го махне докато бъде назначено ново за да няма вакуум, но МС се отчита пред НС и е редно НС да може да контролира и налага ограничения на МС. Все пак да не забравяме кой преобладава в КС сега ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още