IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРИБ: Високата цена на природния газ е заплаха за националната сигурност

Представители на индустрията настояват за преразглеждане на политиката по регулиране на цените на природния газ у нас

11:25 | 19.03.15 г.
КРИБ: Високата цена на природния газ е заплаха за националната сигурност

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българката федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) поискаха Съветът за сигурност към Министерския съвет да разгледа цената на природния газ у нас.

Според представителите на бизнеса нивото на цените у нас е такова, че заплашва икономическата сигурност, а тя е част от националната сигурност. Скъпият газ намалява конкурентоспособността на българската икономика и не позволява да бъдат разкрити работни места, пишат в отворено писмо до министрите на енергетиката и икономиката, председателя на КЕВР и изпълнителния директор на „Булгаргаз“ двете бизнес организации.

В края на миналия месец двете организации изпратиха отворено писмо, с което настояваха цената на природния газ да бъде намалена с 22,7% от второто тримесечие на годината. Междувременно от „Булгаргаз“ внесоха официално заявление в енергийния регулатор с искане за намаление на цената в рамките на 13,17% до 523,72 лева за хиляда куб. метра (без акциз и ДДС).

От КРИБ и БФИЕК заявяват днес, че това предложение „не отразява очакванията на бизнеса в контекста на развитието на цените в региона“ и настояват за незабавно преразглеждане на политиката по регулиране на цените на природния газ. 

„От началото на месец март цената на природния газ в съседна Гърция падна с цели 24%. Украйна купува природния газ на цена 265 долара/1000 куб.м, докато в момента у нас цената е 325 долара/ 1000 куб.м“, се посочва в отвореното писмо на двете организации.

Припомняме, че единственият доставчик на природен газ за България е руската „Газпром“. В същото време съседните страни успяват да купуват газ и от други източници. Чрез газовите връзки например Украйна купува голяма част от природния газ, който потребява от Унгария и Словакия. Иначе договореният зимен пакет на цената на природния газ от „Газпром“ за Киев е 329 долара за хиляда куб. метра.

От КРИБ и БФИЕК също посочват в своето открито писмо, че през последните шест години не се работи по газовите връзки на България със съседните държави, по които могат да пристигат алтернативни доставки, както и че методично се отлага добивът и проучванията на местни находища, което също има потенциал да намали цената на газа.

Комисията за енергийно и водно регулиране планира открито заседание за цената на природния газ на 21 март. На него ще бъдат обсъдени мотивите на „Булгаргаз“ да поиска намаление на цената на газа. В предварителните съобщения от компанията обясниха, че очакват по-ниски доставни цени на суровината. В същото време обаче под внимание при определянето на цената се взима и курсът на щатския долар към националната ни валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още