IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимира Райчева: Мобилните разплащания набират сила в България

Парите в брой са може би най-важният фактор за съществуването на сива икономика, твърди мениджърът на Visa за България

08:15 | 26.01.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Visa</em></p>

Снимка: Visa

Красимира Райчева е мениджър на Visa за България и ръководи въвеждането на иновативните продукти на компанията в страната. Тя работи за Visa от края на 2004 г., а преди това е ръководила проекти на IBM в банковия сектор. 

- Г-жо Райчева, не мога да не ви попитам, какво смятате за намаляването на тавана на плащанията в брой? В крайна сметка той остана 10 хил. лв., но според вас, ако прагът беше намален на 5 хил. лв., щеше ли да доведе до редуциране на сивата икономика, какъвто беше основния мотив на управляващите?

- Едни от най-важните механизми за намаляване на дела на „сивата икономика“ са разширяването на електронните разплащания за сметка на тези в брой и понижаването на тавана на кешовите разплащания.

Според доклада „Сивата икономика“, изготвен за Visa от A.T.Kerney, увеличение на електронните разплащания с 10% може да доведе до намаляване на сивата икономика със средно 5%.

Един от приоритетите на дейността на Visa e да подпомага усилията на банките и правителствата в разширяването на електронните разплащания и понижаване на тавана на кешовите разплащания. Подобни мерки стимулират преминаването от икономика, базирана на парите в брой, към модерна икономика, базирана на електронните разплащания. По този начин се намаляват недекларираните средства и скритата финансова активност. 

Увеличение на електронните разплащания с 10% може да доведе до намаляване на сивата икономика със средно 5%

- Какъв е опитът на другите страни?

- Ще дам пример с Гърция, която въведе таван на кешовите разплащания от 500 евро, но взе и мерки, които индиректно ще ограничат плащанията в брой. От 1 януари 2017 година гръцките данъкоплатци получават данъчни облекчения единствено ако плащат данъците си с дебитна или кредитна карта, като мярката засяга не само заетата част от населението, пенсионерите и фермерите, но и безработните.

Според плановете на румънското правителство до 2018-2019 г. всички търговци, регистрирали касовите си апарати, трябва да приемат картови разплащания и ако нямат, да се снабдят с POS терминал. 

- Според вас, хипотетично, ще изчезнат парите в брой?

- Скоростта на навлизане на иновациите в платежната индустрия изисква подход, който да позволи иновативните решения бързо да бъдат тествани, одобрявани и пускани на пазара. Макар сигурността и безпроблемното функциониране да остават приоритет, също толкова важно е страхотните идеи бързо да се превръщат в нови методи за правене и приемане на разплащания. Парите в брой са може би най-важният фактор за съществуването на сива икономика. Tе са лесни за употреба и трудни за проследяване и отчитане. Употребата на системи за електронни разплащания и контролирането на тяхното използване от страна на държавата прави доста по-трудно участието в сивата икономика.

- Кой вид електронно разплащане е най-разпространено в България?

- На българският пазар в този момент все още най-популярни са картовите разплащания, но безконтактните и мобилни разплащания набират сила.

- Как електронните разплащания променят ритейла?

потребителите, използващи няколко канала за пазаруване, харчат с около 15-30% повече от тези, които използват само един канал

- Появата на дигиталния потребител, който е постоянно пред монитора си, задава критериите за новите финансови услуги и този вид потребители изискват удобно и лесно пазаруване и сигурни и бързи разплащания. Това ще направи мобилните разплащания, предпочитан метод на разплащане в Европа през следващите години. Според проучване на Visa потребителите, използващи няколко канала за пазаруване, харчат с около 15-30% повече от тези, които използват само един канал. Затова omni-channel търговията открива възможности за увеличаване на продажбите, както за търговците, така и Visa. Omni-channel търговията представлява използване на различни канали от страна на клиента при пазаруване, както и самото проучване преди покупката. Каналите включват физически, онлайн, мобилни и магазини, качени на мобилни приложения, телефонни продажби и други взаимодействие с клиента. Взаимодействието включва браузване, покупка, връщане на стоката, както и услуги преди и след продажбата. 

Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Alx
преди 6 години
Няма нищо лошо да се развият безкешовите плащания, но има една малка подробност.... един бизнес който работи с 5% печалба, тези господа от банките искат да му вземат над 2% само под формата на таксички и тн... А другия смешен казус е че такива като М-тел, Виваком, и тн все още не работят с Paypal.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Дядо Коледа
преди 6 години
Пак почнаха с поръчковите статии за ограничаване правата на хората. Не си научиха урока , че примера с ограничаване на разплащанията в брой в Гърция не е удачен, тъй като там ограниченията са поради фалита на банковата им система, защото хората си взеха парите да си ги съхраняват сами, в противен случай им ги вземаха доброзорно ! Доста наглост и арогантност се изисква да продължават с напъните за ограничение правата на хората. Явно системата е пред колапс, за да продължават по този начин. Който иска да плаща с карта , никой не го е спрял, но да не ми обясняват глупости за сиви икономики и т.н.т. . Моля сменете репертуара , не е актуален вече , измислете нещо ново и по интересно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Karo
преди 6 години
Много, ама много наглеещо изказване на госпожата. Интересът клати феса, нали?Ами дайте направо премахнете парите в брой, за да може хората да ползват само вашите услуги. Задължително всички фирми с касови апарати задължително да трябва да имат и поне по един ПОС терминал, че и от там такси да текат.Интересно, защо не споменава на колко се оженява тежестта на подобни предложения, като посовете и намалянето на използваемостта на официалните пари в брой? Защото всичкото струва пари и ресурс за поддръжка и икономиката го плаща, не пада от небето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още