IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Вълчев: Доставката на електронни устройства се бави заради глобалния недостиг

Има над 30 000 ученици, които са декларирали, че не учат заради липса на устройства, зави образователният министър

12:00 | 05.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Министърът на образованието Красимир Вълчев.&nbsp;<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Министърът на образованието Красимир Вълчев. Снимка: БГНЕС

Забавянето на доставката на електронни устройства за учениците се дължи на недостига в глобален мащаб, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред БНР. 

Към днешна дата училищата са предоставили над 15 000 устройства на ученици, но имаме над 30 000, които са декларирали, че не учат заради липса на устройства. В ход е купуването на близо 100 000 устройства. 8000 вече са доставени, подчерта министърът.

Забавянето е заради процедурите за обществени поръчки, най-вече заради липсата на устройства в глобален мащаб“, изтъкна Вълчев.

Министърът на образованието коментира проблемите с доставката на електронни устройства за учениците, които не достигат и в световен мащаб, заради масовото преминаване към дистанционно обучение, стана ясно, че са ни необходими 100 000 устройства.

Вълчев каза още, че дистанционното обучение, синхронно или асинхронно, не може да замести напълно присъственото обучение, но заради мерките и повишената заболеваемост сред учители и особено директори на училища се налага засега да се работи по този начин.

В средата на октомври Вълчев обяви, че държавата отпуска 14 млн. лв. за компютри за учители и ученици. Училищата ще закупят общо 16 хиляди преносими устройства. 12 хиляди от машините ще са за ученици, а 4 хиляди - за учители, каза тогава министърът и допълни, че това трябва да се случи до края на годината.

Компютрите ще бъдат използвани за електронно обучение, когато има карантиниране на паралелки и училища, но най-вече за обучение в класните стаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Въпросът е че някои и с устройства НЕ учат, и при редовно обучение пак не учат... ама на тях раздават приоритетно. После ще ги търсите по заложните къщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още