IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултативен съвет ще държи връзка с бизнеса заради Закона за горивата

Всяка година Министерството на икономиката ще прави секторен анализ на пазара на горива, съобщи икономическият министър Емил Караниколов

14:06 | 13.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Консултативен съвет ще обсъжда с бизнеса Закона за горивата, като решенията от диалога ще бъдат представени пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Коментари относно секторния анализ на КЗК ще бъдат направени с представители на бизнеса в четвъртък, като текстовете ще бъдат изпратени на антимонополната комисия.

Икономическият министър оценява решението на Комисията за липсата на картел на България пазар на горивата като обективно.

"Въпреки това ме притеснява факта, че КЗК смятаха, че налагането на закона за горивата ще създаде предпоставки за монополно положение на пазара", коментира Емил Караниколов. 

Всяка година Министерството на икономиката ще прави секторен анализ на пазара на горивата. Според председателя на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива в тяхната ревизия на Закона за горивата са премахнати бавните методи за регистрация, направени са и промени при банковата гаранция.

Investor.bg припомня, че в началото на годината проектозаконът за горивата беше отложен с шест месеца, което предизвика недоволство от страна на по-големите представители на бизнеса, които заявиха, четова е в ущърб на легалната търговия и подкрепя сивата икономика.

Мерки за оздравяване на пазара на горива пък предложи в понеделник КЗК, след като прие секторен анализ за пазара на бензин и дизел в България след решение от ноември 2018 г., предизвикано от публикации за поскъпване на горивата. Голяма част от цифрите и данните в публикувания публичен доклад обаче са заличени. КЗК предлага серия от мерки, включително еднократна амнистия за сивия сектор като част от „механизъм за оздравяване на сектора“. 

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria! 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още