IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко институции са необходими за проверка на ЕРП-тата?

Поне шест независими една от друга проверки се извършват за дейността на електроразпределителните дружества у нас

11:20 | 15.02.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колко институции са необходими за проверка на ЕРП-тата?

Поне шест независими една от друга институции проверяват дейността на трите електроразпределителни дружества у нас след масовите протести и недоволството от високите сметки за последния отчетен период.

Дейността на дружествата проверява самата Държавна комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), а новият председател Юлиана Иванова обясни, че е създадена и отделна комисия, която да провери дали може да бъде променен енергийният микс. Това от своя страна ще доведе и до намаляване на сметките за електричеството.

Освен ДКЕВР, електроразпределителните дружества се проверяват и от прокуратурата, която от своя страна проверява и самия енергиен регулатор във връзка със допуснати нередности при работата с трите дружества.

От БСП поискаха преди броени дни и специална анкетна комисия по казуса, но все още такава не е създадена. В същото време обаче парламентарната комисия за установяване на корупцията по високите етажи на властта работи усилено за установяване на нередности около високите сметки, които получихме. Очакванията са през следващата седмица да има и доклад по темата.

Парламентарната комисия, която наблюдава дейността на ДКЕВР, пък нареди на Сметната палата да направи пълен одит на формирането на цените на водата, тока, парното и природния газ. Реалистично е докладът да стане готов към края на април, изчисли председателят на палатата Валери Димитров.

В четвъртък (14 февруари) министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи за още една проверка – от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция. Основание за това са установени неизпълнения на задълженията на електроразпределителните дружества.

На този етап една от последните или може би една от първите проверки е извършила Комисията за защита на потребителите. Преди време от комисията са установили нередности с общите условия, които присъстват в договорите на електроразпределителните дружества. През последните дни повторен преглед е показал не само, че тези условия не са променени, но и са добавени две нови.

В същото време и самите дружества проверяват стотици жалби, свързани с високите сметки и реално правят преглед на своята дейност.

И така – на този етап отговорът на сложния въпрос колко институции са необходими за проверка на три дружества е шест. Но дали този брой ще остане същия – само времето ще покаже.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Poncho
преди 11 години
Тук задължително трябва да се намеси и Комисията за финансов надзор. Хайде да се жалваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още