IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са пречките пред ръста на руския туристически пазар у нас

Въпреки напредъка визовите процедури за руски граждани остават тежки, а транспортните връзки ограничени

18:50 | 15.02.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Потенциалът за растеж на туризма по отношение на руския пазар е голям, но до момента българската туристическа политика не адресира достатъчно агресивно правилните мерки в посока увеличаване на руските туристи в България. Има много какво да се направи за ускоряване на растежа на този необятен туристически пазар към страната ни. Това беше основното послание, огласено на кръгла маса на тема „Туризъм - 2019“, която се проведе в рамките на международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо – 2019".

Проблемите пред руския туристически бизнес и руските туристи се фокусират в няколко посоки.

На първо място проблем е организационно - техническата достъпност на визовото обслужване, коментира за Investor.bg председателят на Българо - руската търговско-промишлена палата Георги Минчев. На следващо място той посочи ограничения капацитет на летищното обслужване и цената му, както и изчерпаните възможности за линейно развитие по отношение на българо-руските връзки в туризма. 

Много руски граждани все още трудно получават български визи. Оказва се, че за голям кръг заинтересовани руснаци от различни части на Русия, които са потенциални потребители на българската туристическа услуга, процедурата по издаване на българса виза изключително натоварва технически и времево. Не става дума за самата стойност на услугата, това не е нещо, което реално ограничава желанието на руските граждани, посочи Минчев. По думите му независимо от големия напредък, който постигна България с мерките на туристическото министерство и консулските власти, това не е достатъчно, категоричен е председателят на Българо - руската търговско-промишлена палата.

Има възможности за по-голямо облекчаване на процедурите по издаване на български визи, каза той. Една от тях е и съществуващата практика с други европейски страни да се издават многократни туристически визи. По негово мнение ако това не е възможно за всички туристи, поне за тези, които доказуемо са припознали България като своя туристическа дестинация, това ще бъде много добра възможност. Минчев обърна внимание, че става въпрос за поне 30 до 50% от руските туристи, които идват в България.

Ако тези руски граждани получат възможност за по-автоматизирано визово обслужване, останалите, които идват епизодично, ще  могат да се възползват от целия капацитет на консулските служби в Русия. Във всички случаи един такъв ход ще подобри ситуацията в много посоки, заяви Георги Минчев.

Летищното обслужване също остава сред старите проблеми. Целогодишните оператори са само два и е очевидно че техният капацитет не е достатъчен. Може би си заслужава да се проведат срещи с представители на летищните оператори и да се види при какви условия те може да са заинтересовани да персонализират услугите си и към клиентите по линия на туристическия сектор. Опитите с административни мерки да се натискат пазарни фактори са неработещи, ако не се намери пресечна точка на интересите.

В България е хубаво да се търсят нови по-творчески схеми за намаляване стойността на транспортното обслужване. Заслужава си за свободния капацитет на двата аерооператора в сезонни рамки – да летят пълни самолети и потребителите да имат приемлива стойност на услугата.

Потенциалът за ръст на руските туристи в България е огромен по мнение на експерта от Българо – руската търговско-промишлена палата. Потенциалът е голям и по отношение на разширяване на спектъра от туристически продукти – руските туристи са почитатели не само на морето, но и на планинския туризъм, поклоническия и др.

Според Георги Минчев при провеждане на адекватни мерки може да имаме неподозирано голям ефект – количествен и качествен за разширяване на руския туристически пазар у нас.

Във всички случаи без пълноценно и изпреварващо развитие на транпорта и комуникациите и на организационните системи, осигуряващи достъп за крайния клиент, България не може да разчита на сериозно постъпателно развитие и увеличаване на туристопотока от Русия.

Оттук нататък възможностите за линейно развитие  в туристическата област са изчерпани. Време е да включим творческия си потенциал, да се поучим от по-напреднали от нас, да се учим от основните си конкуренти, така че да правим политиките по-успешно. Едва ли е удовлетворяващо за нас Русия да е на шесто място като входящ пазар, а България да е на 10-то като пазар в Русия, заключи експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 5 години
Достатъчно руснаци идват в България. Туристическите пакети, които купуват обаче, са много по-малко, защото се настаняват във вече закупените от техни сънародници жилища. Последните са изцяло в сивата икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
ivs
преди 5 години
За ден получават шенгенска виза, но за българска има един период около месец за изчакване. Пък и много бумажтина. Колкотл по-лесно трябва да е онеци на бюрата го правят по-сложно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
*** = к р е т е н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Кои са пречките пред ръста на руския туристически пазар у нас Червения *** (redcretin).Като го видят, че ги мрази, ше побягнат от страх. А Соенчу отзад с тачанката, като заградителен отряд: та-та-та-таа-та-таа...-та-та-та...Аве за какво изобщо са ви руски туристи.Турските са ви по на сърце.Угоявайте женският обслужващ персонал, изтънявайте гласчетата на мъжкия, гелосвайте ги за просветените западни гости.....Какво се занимавате с някакви си диви ***!И'ч биля не е евроатлантическо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 5 години
За да придобиещ чувство за собствената си значимост, когато видиш що за протохора са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 21
redcretin
преди 5 години
И защо по-точно са нужни рашките пияни боклуцени по българското черноморие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
многодобре
преди 5 години
...Цветан Цветанов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още