IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са новите предизвикателства пред земеделския сектор у нас?

InteliFresh 2020 ще представи решения за качествено производство и добра реализация на български плодове и зеленчуци

16:15 | 16.12.19 г.
Кои са новите предизвикателства пред земеделския сектор у нас?

Потребителите в България не са така чувствителни към цените на плодовете и зеленчуците, те държат повече на качеството. Предоставянето на именно такава продукция би увеличило заплатите в сектора и превъзмогнало един от най-големите му проблеми – липсата на работна ръка, като в същото време би отменило необходимостта от държавна политика за него. Това каза Николай Вълкановуправител на "ИнтелиАгро", в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Правилните основи при конструирането на един бизнес са от най-голяма важност за по-нататъшната му реализация“, изтъкна Вълканов. Според него от съществено значение е земеделските производители у нас да си дадат сметка какво търси пазарът.

„Конкуренцията в земеделския сектор се засилва в регионален и глобален мащаб, което е предизвикателство, въпреки че търсенето в световен мащаб нараства“. „Производството у нас също трябва да бъде по-ефективно“, смята Вълканов.

„По добиви на единица площ България изостава значително от потенциала си. Има необходимост от подобряване на технологиите на отглеждане“. „Началото обаче трябва да бъде дадено от подбора на правилни сортове“, подчерта гостът.

„Няма как със сортове, които са създадени преди 80 г., да се прави модерен бизнес“, каза той.

Според Дориана Миленковасъветник по земеделиетооколната среда и храните в посолството на Нидерландия, една от най-важните задачи пред България е да прецени кои са конкурентните ѝ предимства и да се възползва от тях.

По нейни думи най-сериозните предизвикателства пред сектора у нас са свързани с разходите за енергия в производствения процес, необходимостта от оптимизация на търговската верига, както и нуждата от съвместна работа между производители, търговци и научните среди за преодоляване зависимостта от държавните субсидии.

Гостите коментираха темата в контекста на предстоящото събитие InteliFresh 2020, което ще представи решения за качествено производство и добра реализация на български плодове и зеленчуци в рамките на международна конференция. Събитието се организира от фондация "ИнтелиАгро" с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия.

Повече може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още