IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой кой е сред новите министри в кабинета „Борисов 3“?

Бойко Борисов постигна съгласие с партньорите си от управляващата коалиция под натиска на протестите

12:39 | 23.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов постигна съгласие с партньорите си от управляващата коалиция – вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов и лидера на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов, относно кадровите промени в правителството, които да бъдат направени. 

След като премиерът прие депозираните оставки на министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на икономиката Емил Караниколов, днес на провелия се Коалиционен съвет бяха одобрени предложенията за нови ръководители на ведомствата.

За министър на финансите е предложен настоящият министър на здравеопазването Кирил Ананиев, който преди да поеме здравното министерство бе заместник-министър на финансите и служебен министър на финансите.

Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите (МФ) през 1980 г., след като завършва специалност "Финанси и кредит" в УНСС. Специализира в областта на финансирането на социално-културните разходи в УНСС, както и в областта на реформата в здравеопазването в Чикаго, САЩ.

Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление "Държавни разходи" и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г.

Бил е също секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).

От август 2014 г. до януари 2017 г. е заместник-министър на финансите. От 27.01.2017 г. до 03.05.2017 г. е министър на финансите на Република България в служебното правителство с министър-председател проф. Огнян Герджиков.

От 4 май 2017 г. до 10 ноември 2017 г. е заместник-министър на финансите в третото правителство с премиер Бойко Борисов. Избран е за министър на здравеопазването на 10 ноември 2017 г. от 44-ото Народно събрание.

Министър на вътрешните работи пък ще стане настоящия директор на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски. Той е роден е на 31 юли 1968 г. в град Кюстендил.

Завършил е висше образование в Технически университет в София, като в МВР е назначен е на офицерска длъжност през 1996 година в сектор "Криминална полиция" в 6 РУ-СДВР.

По време на професионалния си стаж в МВР преминава последователно през следните длъжности: Оперативен работник в сектор "Криминална полиция" в 06 РУ-СДВР; Оперативен работник в сектор "Наркотици" – СДВР; Началник на група в сектор "Криминална полиция" в 06 РУ-СДВР; Началник на сектор "Наркотици" – СДВР; Зам.-началник отдел "Криминална полиция" - СДВР.

През месец септември 2009 г. е назначен на длъжност заместник-директор на СДВР. На 24 февруари 2015 година е назначен на длъжност директор на Главна дирекция “Национална полиция”.

Христо Терзийски е преминал през специализирани курсове към Международна правоприлагаща академия – ILEA – през 2005 г. в Будапеща  и през 2008 г. в Розуел, Съединените щати.

Лъчезар Борисов, който към момента заема длъжността заместник-министър на икономиката, е номинацията на управляващата коалиция за министър на икономиката. Той е роден през 1978 г. в Самоков. Висшето си образование със специалност "Макроикономика" получава от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), като завършва с отличие бакалавър и магистър. Получава втора специалност по "Счетоводство и Финанси" от Института за следдипломна квалификация към УНСС. 

Специализира „Устойчиво развитие“ във Венециански международен университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и „Счетоводни и одит регулации“ към Световната банка. Завършва обучение по "Предприемачество и рисков капитал" в Американския университет и има успешно преминати курсове по "Управление на проекти" (WIFI, Австрия), "Насърчаване на преките чуждестранни инвестиции" (JICA, Япония), "Борсово-валутна търговия и банки" (CITIGRUP и CITIBANK) и др. Понастоящем е докторант във Висшето училище по застраховане и финанси.

Публикувал е научни статии в сферата на антимонополното законодателство и моделите на пазарно стопанство, платежния баланс на страната и банковата ефективност при сливанията и поглъщанията.

Започва работа като главен експерт в Министерството на икономиката, след провеждането на конкурс през 2002 г. От 2006 г. е началник на отдел, като ръководи отдели "Преструктуриране и капиталови пазари" и "Управление и преструктуриране на държавното участие".

През този период е изпълнявал и длъжностите началник на отдели "Инвестиционни проекти, международни програми и маркетинг" и "Стратегически анализи и прогнози". Понастоящем е и член на Управителния съвет на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

В рамките на Коалиционния съвет беше приета оставката на Николина Ангелкова като министър на туризма и беше предложено този ресор да бъде съвместяван от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Тя завършва висше образование - магистър по "Право" в Нов български университет и притежава и магистърски степени по "Публична администрация и административни практики" и "Право на Европейския съюз" от СУ "Свети Климент Охридски",  както и магистратура по "Стопанско управление" от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Велико Търново.

Била е адвокат към Софийска адвокатска колегия, както и юрисконсулт в "Топлофикация София" ЕАД. Заемала е различни експертни длъжности в Министерство на държавната администрация и административната реформа. Заемала е ръководни длъжности, включително директор на дирекция "Правно-нормативни дейности" в Министерство на земеделието и храните. Също така е избирана за член на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Работила е и в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор към Министерство на икономиката. Била е ръководител на отдел "Договорно-правен и правна защита" в "Национална електрическа компания"  ЕАД.

От май 2017 г. е началник на кабинета на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика. Преподавател е в Института по публична администрация към Министерския съвет. На 21 ноември 2018 г. Марияна Николова бе избрана за заместник министър-председател по икономическата и демографската политика от 44-ото Народно събрание.

За освободения пост на министър на здравеопазването пък е номиниран настоящият изпълнителен директор на УМБАЛ ”Александровска” ЕАД проф. Костадин Ангелов. Той е роден на 7 юни 1977 година, като по образование е магистър по медицина от Медицински университет – София, от 2006г. – магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт, Медицински университет – София, а от 2015г. – магистър по финанси от Университет за национално и световно стопанство – София.

Има редица специалности в областта на хирургията и хирургичната онкология. Преподава на студентки по медицина, като има публикации в редица медицински издания.

Започва своята кариера през 2004г. като лекар-ординатор в Спешно отделение – Шокова зала към ЦСМП – София област на територията на УМБАЛ "Св. Анна". От 2006г. до момента е хирург в Клиниката по хирургия, УМБАЛ "Александровска" - София.

От 2014 година е член на Управителния съвет на Асоциацията на Университетските болници за активно лечение в Република България, член на Академичния съвет на Медицински университет – София.

От 2017 година до момента е съветник в Комисията по здравеопазване, Народно събрание. От 2019г. е главен координатор на Експертния съвет по "Хирургия", Министерство на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
pioner
преди 3 години
Едно е сигурно. Сега два дни ще им се подиграваме и ще има ремонт на ремонта на кабинета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още