IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога отпадъците стават ресурс за икономиката?

Първото предприятие на "Интегра пластикс" в завода в Елин Пелин ще произвежда чрез рециклиране пластмаса с високи показатели, съобщи Юлиан Белев

11:09 | 01.11.18 г.
Кога отпадъците стават ресурс за икономиката?

След възстановяване отпадъците стават ресурс за икономиката, a кръговата икономика спасява планетата от задръстване с отпадъци. Това коментира Юлиан Белев, изпълнителен директор на "Интегра пластикс", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria по повод започващото изграждане на завод за рециклирана пластмаса в Елин Пелин, който ще е с ново технологично оборудване и цялостен инженеринг, покриващи всички екологични изисквания.

Той уточни, че инвестицията в размер на 40 млн. евро е изцяло частна и че проектът на компанията "Интегра пластикс" отговаря напълно на директивите на ЕС за създаване на кръгова икономика с цел предотвратяване на глобалното замърсяване с отпадъци.

Предвижда се 85 души да бъдат назначени в предприятието, които ще бъдат обучени да обезпечават производствения процес.

"На първо място отпадъците в България трябва да са по-близко до общественото внимание, всички произвеждаме отпадъци, изхвърляме ги в кофата и знаем, че оттам ги взема кола и ги носи, предполагаме на депо за отпадъци, не знаем какво следва по-нататък. Тук е и големият проблем – от една страна отпадъците не могат безкрайно да се трупат на депа, защото планетата ще се задръсти, нямаме алтернатива на това, от друга страна те представляват голям ресурс, който може да се използва в различни посоки“, смята Юлиан Белев и поясни, че това може да е енергиен ресурс, а може и посредством възстановяване и рециклиране да се върне обратно в икономиката.

Той напомни, че кръговата икономика по концепция изисква от отпадъците да се извличат максимално количество суровини, които да се върнат обратно в производствата там, откъдето идват.

Експертът направи сравнение със сегашната икономика, която разчита на извлечени от природата, обработени суровини, употребени като продукт и образували отпадъци, като „по структурата тя е линейна“.

Първото предприятие, което създава екипът на компанията "Интегра пластикс" има намерение да произвежда чрез рециклиране пластмаса с достатъчно високи показатели, за да покрива нуждите на клиенти от страната, от Европа и на международните пазари.

Повече за параметрите на амбициозния проект за завод в Елин Пелин и кръговата икономика гледайте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още