IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Прогнозите за 7% спад на икономиката ще станат реалност наесен

Властта трябва да си отвори ушите и да чуе протестиращите, призова лидерът на синдиката

10:58 | 14.07.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Синдикатите са притеснени от ескалиращото социално напрежение и предупреждават, че предстои много тежка икономическа криза. До края на годината икономическото положение у нас ще се влоши. Това каза по БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му прогнозите за 7% и повече спад на икономиката, ще станат реалност от октомври насетне, когато сезонната заетост изчезне. Трябва отсега да се мисли как да се реагира изпреварващо във всички сектори, които са на масата на властта.

Припомняме, че петият ден от антиправителствени протести вчера по улиците на София премина без ескалация на напрежението. Протестиращите продължават да настояват за оставката на кабинета „Борисов 3” и на главния прокурор Иван Гешев.Сборният пункт отново беше площад "Независимост". Този път обаче - шествие нямаше, а недоволството продължи до полунощ пред сградата на властта. Освен в столицата, протести имаше в още десет български града.

"Има много хора, а и много искания на площада. Демократичният протест е изконно право, няма как някой да се обяви против хора, които свободно са излезли да кажат какво искат. Базата за този протест е социална. Исканията им трябва да бъдат чути, властта трябва да си отпуши ушите и да чуе какво искат хората", каза лидерът на КНСБ.

Според него как ще се развие протестът зависи от институциите и дали ще седнат на масата за преговори, за да чуят какво искат хората на улицата.

Димитров отново припомни, че вчерашната им декларация с работодателите е за ненасилие по време на протестите. "Провокаторите да бъдат изведени от площада, да не се допуска каквото и да е насилие, от която и да е страна", каза той. 

По думите му всички у нас трябва да си дадат ясната сметка, че в момента България е в началото на една много тежка икономическа криза, която вече е затворила 100 хиляди работни места.

"За около 200 хил. запазихме работните места с мярката 60/40, но временно. След няколко месеца не е ясно какво ще се случва. Хората искат ясни знаци от всички - правителство, президент. Явно трябва да има и други мерки - има редица изговорени проблеми, действия трябват оттук нататък, с решения, които хората очакват", настоя синдикалистът.

Парламент с много партии и коалиционно правителство вижда Пламен Димитров след изборите. Това, което може да се промени у нас, е данъчната система, изтъкна той.

По думите му новината за влизането на страната в еврозоната е изключително важно. "А България получава всъщност стабилност на банковата си система и на бизнеса, който трябва да оперира на пазара", посочи президентът на КНСБ.

Относно обсъждането днес в Тристранния съвет на промени в Кодекса на труда, за които от синдиката отдавна настояват, Димитров каза, че има поне три групи важни промени.

„Първата група, по която има голямо съгласие, е усъвършенстването на колективното договаряне. Това е много важно, когато се договарят минималните прагове по браншове. Втората група промени са свързани със санкциите над неизрядните работодатели. Третата група - изчисляването на работния труд. Искаме ясна регулация и по малко нарушения от страна на некоректния бизнес, който експлоатира работниците си", настоя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Парламент с много партии и коалиционно правителство вижда Пламен Димитров след изборите.Оди на оффталмолог!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Julius_BG
преди 3 години
Тия са толкова далеч от реалността, че нямам думи. Спадът само за 2-ро тримесечние сигурно ще гони 40%, т.е. на годишна база към 30.юни ще сме вече под 10% и надеждите са до края на годината да вдигнем поне малко нивото и да се паднем под 8%... а не че чак есента ще сме щели да паднем на 7%... неадекватници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Oх тази световна организация КНСБ, със големите капацитети в областта на Макроикономикса, като Мика Зайкова, почти нобелов лауреат, започват те да се изказват за растежа на икономиката ............. боже, боже, боже ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още