IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Мярката 60/40 не е панацея, с бизнеса обсъждаме поредица от мерки

Безработицата ще достигне 10% през тази година, посочи президентът на синдиката Пламен Димитров

19:32 | 14.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
КНСБ: Мярката 60/40 не е панацея, с бизнеса обсъждаме поредица от мерки

"Няма вече срок за кандидатстване по мярката. Продължава противоречивото ѝ приемане, но над 2 хиляди фирми са се включили в нея. Аз съм умерен оптимист, че тя ще сработи. Компенсациите се изплащат месец за месец", обясни президентът на синдиката.

Пламен Димитров информира, че се е намалил и забранителният списък за мярката 60/40, като са се включили частните детски градини.


По думите му, на Националния съвет за тристранно сътрудничество са обсъждани икономически мерки, свързани с минималното обезщетение за безработица, което обикновено по закон е 60% от осигурителния доход, но при минималния обаче е едва 9 лева.

"Хората, които са били на минимална заплата, в момента получават по около 190 лева. Не смятам, че има намаление на темпа на покачване на безработицата. Не виждам място за оптимизъм за тези 3% спад на БВП. Някои от водещите икономики могат да паднат и с двуцифрено число", смята Пламен Димитров.

Той съобщи и прогнозата на КНСБ, че безработицата ще достигне 10% през тази година.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още