IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ и правителството сближават позиции за Бюджет 2020

Имаме около 1,2 млрд. лв. повече разходи за социални и здравни плащания догодина, което е добър знак, коментира Пламен Димитров

13:30 | 14.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) поиска повече пари за специалистите в детското здравеопазване, за асистентите във ВУЗ, за социалните работници, както и подпомагане на "енергийно" бедните на среща в парламента с групата на ГЕРБ. Тя е традиционна между двете четения на проектобюджета за следващата година.

От синдиката са настояли за промени в системата на пенсионното осигуряване, така че да има законова възможност и условия пенсионерите с най-ниски пенсии да достигнат жизнения минимум, без това да изкривява системата - чрез системата на социалното подпомагане - енергийни, водни помощи, да бъдат подпомогнати. Това съобщи след разговорите председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, предава БТА. Тя отбеляза, че между двете четения не може да има големи промени в бюджета, но това, което е възможно да се направи, ще бъде анализирано и управляващите ще се опитат да предложат като текстове.

Имаме около 1,2 млрд. лв. повече разходи за социални и здравни плащания догодина, което е добър знак, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Остана недоуредено в здравеопазването да бъдат намерени допълнително 7 млн. лева за здравните специалисти в училищното и детското здравеопазване, детските кухни, градини, за да получат и те от 1 януари 2020 г. 900 лв. стартова заплата, обясни той. 

За земеделието са необходими още около 20 млн. лв. за покриване на "влачените" дефицити през годините. 
От КНСБ искат още младите преподаватели, асистентите във ВУЗ, които са малко над 5000, от януари да вземат заплата, сходна на стартовата на младите учители в средното образование - около 1083 лева.
В системата на социалните услуги положението е доста тежко заради ниски заплати, персоналът е застаряващ и десетпроцентното увеличение на заплатите в бюджетния сектор не е достатъчно, твърдят още от независимите синдикати. Те настояват повишението в сектора да е 20 на сто, за което ще са необходими допълнително около 22 млн. лева.

Пламен Димитров съобщи, че има съгласие на финансовия министър и работодателите за увеличаване на квотата на ваучерите за храна на работниците.

Необходимо е да се намери "дългият хоризонт" за допълване на доходите на хората с ниски възнаграждения, защото от следващата година се очаква либерализация на услуги, сред които и енергийните /най-вероятно от 1 юли/, посочи президентът на КНСБ. По думите му това означава увеличение на цените на тока, затова трябва да бъде предвидена допълнителна мярка и механизъм за подкрепа на социално слабите, заяви той.

След ГЕРБ от синдиката се срещнаха и с ПГ на "Обединени патриоти", а преди второто четене в Комисията по бюджет се надяват да разговарят и с БСП и ДПС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още