IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Трън предлага местен референдум за добива на злато в района

Ако бъде одобрено от общинския съвет, допитването ще се проведе заедно с предсрочните избори

18:17 | 13.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кметът на Трън Станислав Николов е внесъл в общинския съвет предложение за провеждане на местен референдум. Допитването до гражданите ще бъде във връзка с уведомлението за инвестиционно предложение от "Евромакс сървисиз" ЕООД за добив и преработка на злотосъдържащи руди от находище "Трън" в землището на общината, съобщават от общинския съвет.

Във връзка с провежданата процедура за получаване на концесия и евентуална експлоатация на находищата в община Трън се създаде обществено напрежение, посочи кметът, цитиран от БТА.

Припомняме, че през декември десетки хора от Трън и околните села се събраха на протест срещу плановете в общината им да заработи мина за добив на злато. Местните жители са притеснени от факта, че "Евромакс сървисиз" ЕООД иска да експлоатира находище върху площ от над 19 хил. декара в два участъка - „Трън Север“ и „Трън Юг“. Според изчисленията им, за да стане това е необходимо изсичането на около 700 хил. дървета от букови гори, а водите, почвите и въздухът ще бъдат безвъзвратно унищожени.

По думите на Станислав Николов в последните дни и от подкрепящите, и от противниците на инвестиционното предложение се правят опити да се насажда мнение, че общинската администрация взима страна по казуса, което по думите му не е вярно.

Общинската администрация категорично е за чиста околна среда, за създаване на нови работни места, за оставане на младите хора в работоспособна възраст в общината и привличане на нови, за подобряване на стандарта на живот, уверява Николов.

Той е направил предложение за провеждане на местен референдум с въпроса: "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?".

С цел по-масово участие на гражданите в допитването и икономия на средства кметът предлага датата на референдума да съвпадне с определената от президента дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
"Съгласни ли сте община Трън да НЕ одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?".-------------Ха-ха. Тарикатски въпрос. Ясно каква е позицията на кмета. Значи, ако хората отговорят с Да, всички кариери и всеки друг възможен добив ще се окажат забранени во веки веков (или до друг референдум), което разбира се е абсурдно. А става въпрос за съвсем конкретно инвестиционно предложение със своите плюсове и разбира се много минуси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още