IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Вече се случва промяната, която толкова дълго чакахме

Не може човек да има икономическа стратегия без финансова стратегия, каза служебният икономически министър

11:00 | 03.08.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Усещам чувството на удовлетвореност, че се случва промяната, която толкова дълго чакахме. Най-доволен съм от това, че хората видяха, че може да има разлика в управлението. Това коментира пред БНТ служебният министър на икономиката Кирил Петков.

„Не може да има политици и хора в правителството, които да се грижат за собствения си интерес. Искам да сме качили малко стандарта на изискванията към държавната администрация. Не всички са маскари, има хора, които могат да защитават обществения интерес. Надявам се хората да са го почувствали за тези 9 седмици“, каза още той.

Служебният министър на икономиката изрази надежда, че актуализацията на бюджета ще бъде приета в парламента другата седмица. 

"Да, правете си коалиционните срещи. Говорете за нещата, които мислите, че ще ви помогнат да формирате правителство, но вижте бюджета. Той в момента трябва да се гледа в комисиите в Народното събрание и ако може да бъде приет другата седмица, ще бъде идеално", каза Петков.

Той припомни, че промените в разчетите включват намаление на дефицита, актуализация на пенсиите по начин, по който 42% от пенсионерите няма да са под линията на бедност, заделени са 400 млн. лв. за бизнеса у нас от септември до декември, ако се наложи ново затваряне, има заделени пари и за лекарите, уточни Петков.

За бъдещия кабинет той заяви, че единственият начин да се направи промяна в страната е, ако в редовния кабинет се вкарат от този тип независими хора, чието поприще извън политиката е по-добро, отколкото в нея.

На въпрос за предложението, което е получил от ИТН за редовен министър, Кирил Петков заяви, че то не е отговаряло на философията му.

"Не може човек да има икономическа стратегия без финансова стратегия. Никога не сме получавали предложение, с което да можем цялостно да реализираме стратегиите, които искаме", каза служебният министър.

Петков поздрави шефа на НАП Румен Спецов, който по думите му за кратко време е успял да направи промяна в приходната агенция. Служебният министър допълни, че ако следващият министър на икономиката реши да продължи положителните промени, той би отделял от времето си да помага в продължаването на тази политика.

За себе си заяви, че е приел предложението за служебен министър, защото е имал фрустрация как България не си изпълнява потенциала. Ходил е на протести, но е решил, че ако може да промени системата, това трябва да стане отвътре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Някои(нашите) хора може и да я усещат.Аз лично разлика не виждам, освен че инфлацията тръгна здраво нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
penman
преди 2 години
Блаженни са вярващите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Е ква промяна.ББР пак си е държавна, и намерението е да си остане такава, Автомагистрали ЕАД са си онлайн, Държавната консолидационна компания също си е тук, Марица Изток 2 продължава да трупа загуби...Освен козметични действия добри за предизборни клипове, нищо съществено няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 2 години
Ква промяна бе пич ? Добре , че е инфлацията за да ви напълни бюджета , айде да не сте чак толкова отворени а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Ernan Kortes
преди 2 години
Ако си гледай филми за мафията там по реални случай се вижда как има родолюбиви италианци/магистрати/ които на финала плащат с цената на живота си борбата за правда,дори и семействата им загиват .В момента в България ако някой наистина тръгне по тези стъпки би трябвало да е готов за такова развитие .Остава и план Б ,народа мощно и силово да поиска сметката само че тук виждаме че хората предпочитат да чакат НЯКОЙ да ги оправи ...еми хората на промяната ще ги оправят както обикновенно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Да ви ***** на промяната, т.е. на геноцида!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Вкарай ги в затвора ако можеш. Аз не мога, министъра и той не може, ако знаеш как действай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Ernan Kortes
преди 2 години
Г-н Петков,Какви са последиците за български гражданин ако ограби банка или магазин ,ако присвои чужди пари за своя сметка ?Бива съден и влиза в затвора,нали така ?Вие открито заявявате че за своя мандат сте се нагледали на кражби и корупция,далавери и кражби за милиони....и сега говорите за ПРОМЯНА?!!!За каква промяна говорим СЛЕД КАТО ВСИЧКИ ТЕЗИ КОИТО ОБВИНЯВАТЕ СА НА СВОБОДА ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още