IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР очаква газът да поевтинее с над 30% през 2015 година

Регулаторът е одобрил подписаното между НЕК и КонтурГлобал споразумение за промяна в дългосрочния договор

13:45 | 27.08.15 г.
КЕВР очаква газът да поевтинее с над 30% през 2015 година

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) очаква поевтиняване на природния газ за годината с повече от 30 на сто, а за следващото тримесечие - с над 13 на сто. Това коментира председателят на регулатора Иван Иванов пред журналисти, цитиран от БТА.

„Булгаргаз“ вече представи първите си разчети за цената на природния газ от октомври. Според тях цената на суровината трябва да намалее с 13,65%. В началото на септември дружеството ще внесе официалното си предложение за новите цени в последното тримесечие на годината.

Иван Иванов коментира още, че ходът на движението на котировките за суровия петрол в последните дни подсказва, че може да има и по-голямо намаление. Припомняме, че методиката за определение на цената на природния газ е обвързана с цената на петрола на световните пазари, но с деветмесечно забавяне.

КЕВР коректно ще изпълни задълженията си и след получаване на окончателното ценово предложение на "Булгаргаз" за цената на природния газ за последното тримесечие на годината, ще го проучи и ще излезе с решение до 30 септември, гарантира още Иванов.

Председателят на регулатора съобщи, че днес на закрито заседание КЕВР е одобрила подписаното на 14 август споразумение между "КонтурГлобал Марица изток 3" и НЕК за изменение за споразумението за изкупуване на тока от американската централа.

Това е едно от условията споразумението да влезе в сила, обясни Иванов и добави, че така регулаторът е изпълнил ангажиментите си и към двете американски централи в комплекса "Марица изток". По думите му следва обявяване на конкурс за намирането на банка-кредитор за задълженията на НЕК към тях.

Иванов коментира още, че КЕВР ще преразгледа ценовия модел за централите, произвеждащи ток от биомаса. Това ще се случи на 30 септември, каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още