IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караниколов: Заради коронавируса ще пострада малкият и среден бизнес

Тепърва ще се наблюдават проблеми в големите предприятия, каза министърът на икономиката

12:58 | 09.03.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България работи така, както се работи във всички други държави преди и след появяването на случай на коронавирус. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по Нова телевизия във връзка с обявените превантивни мерки от правителството.

Той увери, че е било направено всичко необходимо, преди заболяването да бъде констатирано при български гражданин и не изключи да се предприемат и по-строги мерки, ако се отчете по-сериозен пик на заразата.

Относно икономическите ефекти от епидемията министърът на икономиката каза, че проблемите са започнали с влизането на вируса в Европейския съюз и засягането на големи партньори на България като Германия, Италия, Франция или Гърция, с които страната ни има голям стокообмен. По думите му се отчитат проблеми в туризма и транспорта. 

Според Караниколов ще пострада малкият и среден бизнес и тепърва ще се наблюдават проблеми в големите предприятия. Най-важното е да защитим работниците, категоричен е министърът.

На въпрос дали се задава икономическа криза заради коронавируса, Караниколов каза, че наложената карантина означава и много неработещи хора. Той обаче подчерта, че всички рейтингови агенции потвърждават, че България има финансова стабилност.

Икономическият министър коментира, че в някои страни в ЕС има паника и презареждане. За да се избегне този ефект у нас, има екшън план, изготвен съвместно с големите вериги магазини и аптеките и в случай на нужда ще се ограничи купуването на определен вид стоки от първа необходимост, за да се избегне спекулация. Относно хранителните продукти министърът увери хората, че не трябва да имат притеснение, тъй като засега са пълни и складовете, и държавният резерв.

В момента ситуацията у нас не изисква частните болници да бъдат въвлечени по-сериозно с откриване на отделения, нито частни хотели, където да настаняват заболели от новия вирус. Страната ни има готовност да се изнесат 15 000 легла, за да се направят изнесени центрове извън сградите на болниците, каза Караниколов. „Сигурен съм, че всички болници ще реорганизират дейността си, дайте време да се създаде организация, ние не знаехме къде ще е първият случай, сега ще се пренасочат сили натам”, посочи министърът на икономиката.

Здравното министерство ще подготви инструкции за хората, които не са здравно осигурени и предвид ситуацията няма как да не бъдат обслужени. 

По негови думи най-лошият сценарий е заразата да продължи поголовно в целия свят, не само в България. Той посочи, че хубавата новина е, че в Китай пикът вече намалява.

Що се отнася до затварянето на културни институции и забраната на масови мероприятия от страна на държавата, но не и затварянето на моловете Караниколов подчерта, че е задължение на всеки член на обществото как да защити себе си и останалите хора. „Не може да сложиш контролен орган до всеки гражданин, всеки човек трябва да има разбирането, че трябва да защити себе си и обществото”, категоричен бе той.

Емил Караниколов коментира и напредъка по меркита срещу водната криза в Перник.

„Обмисляхме облекчаването на водния режим в Перник още на 3-ти март, преди да има коронавурс у нас. Имах разговори с кмета и с областния управител на града. Аз подкрепям такова предложение”, коментира той.

Пускаме водата от „Белмекен”, каза още той и допълни: „В момента Перник харчи между 22 и 25 000 куб.вода на денонощие. Ако пуснем и София, това не пречи и от язовир „Студена” да се пускат между 12 и 15 000 куб.”. „Язовирът в момента се пълни сериозно. Приветствам това решение. Природата го позволява”, категоричен бе Емил Караниколов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 4
potten
преди 4 години
Време е да се въведат купони, така да се ограничат покупките в разумни граници. Да се раздават само по определен брой купони и само с тях да могат да се пазаруват хранителни стоки от първа необходимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
"За да се избегне този ефект у нас, има екшън план, изготвен съвместно с големите вериги магазини и аптеките и в случай на нужда ще се ограничи купуването на определен вид стоки от първа необходимост, за да се избегне спекулация." ..... определен вид стоки от първа необходимост.....ограничи" Много интересно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
pass
преди 4 години
Спрете търговията, няма нужда да клатим стабилитета и да падаме с по 8-9%, че и края не се вижда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още