IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караниколов: Не всички сектори у нас изпитват трудност предвид ситуацията

Големите вериги за хранителни стоки имат готовност да наемат работници от по-засегнати сфери

17:16 | 15.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Не всички сектори в България изпитват икономически трудности предвид създалата се ситуация. Това зави министърът на икономиката Емил Караниколов по време на пресконференция в Министерски съвет.

Той посочи, че след днешната си среща с представители на големите вериги за хранителни стоки имат готовност секторът да наемат работници от по-тежко засегнати сфери. Ако има сектори, които имат такава възможност, то нека се възползваме от нея, посочи Караниколов.

„Обмислят да направят предложение да се наемат работници от други фирми, които в момента изпитват трудности временно с граждански или трудови договори“, обясни министърът на икономиката.

Той също така заяви, че натискът върху големите вериги за хранителнти стоки определено е спаднал. Министърът отново повтори, че в складовете и магизините има налични стоки. Въпросът с празните рафтове по супермаркетите Караниколов обясни с графиците на доставки на магазините, а не с наличност на стоки. Храна и стоки от първа необходимост в България има налични, категоричен бе той.

По време на пресконференцията министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че от 24 ч. във вторник в сила влиза ограничение за полетите, идващи у нас от Испания и Италия. С държавния превозвач „България Ер“ е договорено организиране при нужда на полети, които да приберат наши сънародници от тези дестинации. Министърът предупреди да се предприемат с внимание пътувания с личен автомобил, тъй като сухопътният транспорт все повече се ограничава.

Желязков също така посочи, че всички полети, пристигащи в страната, ще бъда сепарирани – т.е. отделяни и преглеждани от Районна здравна инспекция (РЗИ), ако идват от рискови държави. Такива освен Испания и Италия са също Иран, Китай и Южна Корея, въпреки че България няма директни полети до последните две държави.

По отношение на жп превоза Желязков заяви, че към момента не се планира редуцирането на влаковете, като една от причините е, че самите пътуващи са силно намалели и по този начин може да се осигури по-голямо санитарно отстояние между пътниците.

Колкото до автобусния превоз, то ще бъде направена оценка на транспортната схема за евентуални нужди от редуциране на определени линии.

Що се отнася до движението на камиони и тирове Желязков посочи, че на този етап няма български товарни превозни средства на територията на Италия. Също така няма български камиони на словено-италианската граница, като те се насочват през алтернативни маршрути.

Колкото до чуждестранните превозни средства на наша територия, то се организира тяхното придвижване – става въпрос за коридорите между Сърбия и Турция и между Гърция и Румъния.

“Транзитът през Сърбия е осигурен.. Важното е да осигурим доставките на стоки за България и свободното преминаване на транзитния трафик за Близкия изток през Турция”, уточни министърът.

По време на брифинга министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че ще бъде предложено да спрат да текат всички процесуални срокове, започнали отпреди обявяването на извънредното положение до неговото приключване, освен тези по наказателните производства.

Също така ще се предложи да се прекратят всички обявени процедури по публична продан, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители, като след приключване на извънредното положение тези производства се образуват и обявяват поотделно, допълни още той.

В допълнение се ограничават и нотариалните удостоверявания с изключение на спешните и неотложни заверки, а Нотариалната камара ще осигурява поне един дежурен нотариус за съответния нотариален район.

Също така се забраняват посещенията в затворите и извеждането на затворниците извън заведенията за лишаване от свобода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още