IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караниколов: Най-важното е да запазим индустрията в кондиция

Няма как с една мярка за подпомагане на заетостта да се обхване целият обществен живот, коментира икономическият министър

10:32 | 01.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Най-важното за икономиката на България е да запазим индустрията в кондиция. Колкото повече са в кондиция основните предприятия у нас, толкова по-бързо ще се възстанови икономиката ни. Това каза по БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов в коментар на настъпващата криза.

В момента, дори в България да нямаше коронавирус, икономиката ще спре и се забавя с всеки изминал ден. Икономиката още не е в рецесия, но това е неизбежно, каза министърът, напомняйки и за кризата в цяла Европа.

Под кондиция на индустрията той има предвид предприятия със здрави хора на работните си места, а не започване на процесите от начало – по назначаване, организиране на производство. Българската икономика е отворена, ще тръгнат всички доставки, части, заведения, тоест ще се възстанови по-бързо, каза Караниколов. 

И в момента магазини и аптеки работят и това трябва да е така. Заради извънредните мерки се наложи някои от бизнесите у нас да спрат, посочи той и допълни, че така или иначе при тези извънредни мерки хората няма как да ходят по хотели и ресторанти. Другата причина за спиране на дейност на български фирми е прекратяването на работата на европейските контрагенти и липсата на заявки. Икономиката ни страда не само заради вътрешните рестрикции, но и заради външни фактори. А в момента няма потребление и в Европа. Като изчезне вирусът, нормалният живот ще продължи, смята Караниколов. Но който е в най-голяма кондиция, най-бързо ще излезе от кризата.

Вече има съкращения на служители, а в бюрата по труда се записват и хора, върнали се от чужбина. Очаква се нивото на безработица у нас до края на годината да достигне 6 на сто, каза той.

Въпреки тежката ситуация у нас ще сертифицираме проект за 130 милиона лева, разкри министърът. Според Караниколов важното в момента е за запазим производството в кондиция.

Най-негативният сценарий е спад на икономиката с 3%, каза Караниколов по повод анонсите на финансовия министър от вчера. При всички положения ситуацията е коренно различна от всички сценарии, които познаваме, каза министърът на икономиката.

Имаме хипотези, при които цели индустрии затварят. Но българският бюджет винаги е бил консервативен. Сега, щом се налага поемане на нов дълг, значи има нужда от него.

В момента всички държави правят повече разходи, отколкото приходи и в хазната няма да влиза нищо. Така че механизмът за теглене на нов заем е правилен, каза Караниколов. Това е стъпка, която се предприема от десетки други държави, отбеляза той.

Няма как с една мярка за подпомагане на заетостта да се обхване целият обществен живот, коментира Емил Караниколов по отношение на схемата 60/40 за съхраняване на заетостта. Смятам, че мярката ще е за по-големи компании или такива, които имат по-големи печалби и могат да си го позволят. Мярката няма да работи за най-дребните, отбеляза министърът.

Караниколов завърши коментара си оптимистично, посочвайки, че ако икономиката се върне към развитието отпреди коронакризата, вероятно българските работодатели отново ще усетят недостиг на кадри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още