IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караниколов: България подобри с 11 места позицията си по свобода на икономиката

Това е ефектът от европейските средства по линия на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност, каза икономическият министър

17:29 | 22.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Само за тази календарна година България с 11 места е подобрила позицията си по "свобода на икономиката" и с 11 позиции - мястото си по "дигитализация на българската икономика". Това е ефектът от европейските средства по линия на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" /ОПИК/ отчете по време на парламентарния контрол министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БТА.

Той изтъкна, че ОПИК е една от програмите, които се изпълняват добре и отбеляза, че са важни не само темповете на усвояването на средства, но и ефектите от това.

Караниколов съобщи, че по програмата са обявени 13 процедури за предоставяне на безвъзмездни финансови помощи чрез конкурентен подбор, 15 процедури за директно предоставяне на такива помощи, седем бюджетни линии. Обявените процедури и финансовите споразумения с фонд мениджъра на финансови инструменти в България са на обща стойност 2,375 млрд. лева или 91,91% от бюджета на оперативната програма. Сключени са общо 2453 договора, включително финансово споразумение с фонда и 74 договора по инициативата "Водено от общностите местно развитие 2" /ВОМР 2/ с общ размер на предоставената помощ над 2 млрд. лева. В изпълнение са 819 договори за безвъзмездна финансова помощ, включително три бюджетни линии по "Техническа помощ".

С приключена верификация по окончателни искания за плащания са 1569 договора. Извършените плащания са в размер на 1,015 млрд. лева или 44,39% от бюджета на програмата. Верифицираните средства по програмата са в размер на 1,013 млрд. лева, сертифицираните средства по ОПИК са в размер на 1,008 млрд. лева или 41,7 % от бюджета й.

По изпълнението на подхода ВОМР по ОПИК са сключени 31 споразумения с местни инициативни групи с общ бюджет 57 млн. лева. Обявени са 52 процедури за подбор на проекти на обща стойност 49 млн. лева, което 86 на сто от общия финансов ресурс по сключените споразумения, каза министърът. Към момента отворени за кандидатстване са 23 процедури за подбор на проекти, подписани са 74 договора за общо 18 млн. лева, от които шест договора вече са изпълнени, каза министърът.

По отношение на изпълнението на финансовите инструменти по ОПИК министърът съобщи, че по три от приоритетните оси е предвидено финансиране за шест финансови инструмента с общ бюджет 235 млн. евро. Към момента са сключени три оперативни споразумения с финансови посредници за обща стойност 60 млн. евро, които са в етап на структуриране и набиране на инвестиционен капитал. Сега са оценени процедури по две обществени поръчки за избор на фонд мениджър за дялови инвестиции на обща стойност 60 млн. евро, каза министърът и допълни, че до края на програмния период предстои обявяването на процедури по ЗОП за избор на финансови посредници по предвидените дългови инструменти на обща стойност 85 млн. евро.

До края на периода предстои обявяването на процедури по програмата за: стимулиране на внедряването на иновации от съществуващи предприятия с бюджет 60 млн. евро, подобряване на бизнес средата и развитие на иновационната инфраструктура с бенефициент "София тех парк", Държавна агенция по метрология и технически надзор, Български институт по метрология, както и на процедури в изпълнение на подхода ВОМР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още