IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караниколов: България още е в състезанието за Volkswagen

Превъзхождаме Турция с членството в ЕС, по-ниските оперативни разходи, висококвалифицираната работна ръка, каза министърът на икономиката

09:42 | 31.07.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България продължава да е в състезанието за строежа на завода на автомобилния гигант Volkswagen. Това каза в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR министърът на икономиката Емил Караниколов. Според него страната ни превъзхожда Турция по доста показатели.

Наскоро се появиха медийни спекулации, че Турция вече е получила инвестицията за милиарди евро. Вчера VW отрече тази информация. България също участва в надпреварата, написа DPA. Днес и Караниколов потвърди тази информация.

Министърът на икономиката обясни, че инвестицията на германския концерн ще е за 1,4 милиарда евро, като ще се отворят между 4 и 5 хиляди работни места. Той допълни, че решението къде ще бъде построен заводът ще бъде взето през септември. 

"Един от представителите на борда на Volkswagen каза, че все още не е взето окончателното решение къде ще е заводът на компанията. България продължава да е в състезанието. Превъзхождаме Турция с членството ни в ЕС, по-ниските оперативни разходи, висококвалифицираната работна ръка и локациите, които предлагаме", каза министърът.

Както е известно, германският Volkswagen Group обяви в края на миналата година, че търси място за нов свой завод в Източна Европа, който да стартира дейност през 2022 г. Директната капиталова инвестиция ще е над 1,4 млрд. евро и включва откриването на поне 5 хил. директно заети работни места. Впоследствие се очаква разкриване и на още хиляди допълнителни места в доставчици и обслужващи индустрии. 

Заводът ще е от т.нар. multi-brand вид, тоест ще произвежда автомобили от различни марки под шапката на групата, включваща Volkswagen, Audi, Skoda, SЕАТ и други.

Идеята първоначално бе в него да се сглобяват два модела - Skoda Karoq и SEAT Ateca, като бъде преместено сегашното им производство от завода на Skoda в Квасини, Чехия. В последните дни, обаче, се тиражира и информация, че в него може да се сглобяват и лимузините Volskwagen Passat.

Капацитетът ще е 1000 коли на ден, което прави около 360 000 на година.

Вижте още във видеото.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 4 години
аз не мога да ги разбера тия наще, натискат се да бъдат роби и тука некви тиради, че сме такива гений и превъзхождаме Турция по кво ли не, еми тогаа да сглобят един български завод за коли заместител на VW с мега научните налични кадри в БГ и гатоо аз проблем тука не виждам или ?!? Не че не може, то може ей има даже статия от на тия тиквви страницата :Представиха български електромобил за 15 000 лв.Моделът може да измине 100 км с едно зарежданеhttps://automedia.investor.bg/a/0-nachalo/27270-predstaviha-bylgarski-elektromobil-za-15-000-lv#да праят наш завод и аре чал за чий ми е VW да хвърлят тука некви жълти стотинки ? Българска логика му викам аз на тва, затваряш собственото и кааш на чужденеца да дое да те експлоатира .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
стига с тези vw , в измир вече почистват терена с фадроми и съгласуват официалното откриване с графика на ермалък . кажи докъде сте с хюндай ... че хората от '17 си търсят терен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 4 години
Е нали пробваха на 5 пъти вече :) Резултат пълно капо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
michaelis12
преди 4 години
Превъзхождаме Турция с членството в ЕС, по-ниските оперативни разходи, висококвалифицираната работна ръка, каза министърът на икономиката----------------------------------------------------------------------------------Превъзхождаме Турция само по износ на куррви и праене на тръби и вувузели ..... Еббаси натискането за екслоатация, а всъщност кви кадри, кви 6 леа, кат народа се изнася, нема плаща за самолети на Сашевци и некви оръффляци да му разпродаат държавата на парче, да затварят АЕЦа и неккъв соппол излиза и "още сме били в състезанието" ..... кви игри, кви състезания бе охлюви нещасстни ?!? ..... Кат имате толко научни кадри напраете си сами завод за коли ве за ко ви е Фолсвагена тагай ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Sokratus
преди 4 години
Тука има, тука нема! Продължава!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още