IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караниколов: Бизнесът да не лъже за компенсациите, лесно може да се провери

Безлихвеният кредит от 1500 лв. ще се взема срещу трудов договор, посочи икономическият министър

11:12 | 25.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

200 млн. лева са насочени за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева за лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите взаимоотношетия. Чрез таази мярка те ще могат да изтеглят безлихвен заем от държавата. Единственото, което трябва да предоставят, е трудовият им договор. Целта е да се подпомогне бизнесът и да не се освобождават хора, които пък от своя страна да разполагат с едни оборотни средства. Това обясни министърът на икономиката Емил Караниколов по bTV за стимулите за икономиката на страната в условията на безпрецентната епидемиологична и икономическа криза.

„Парите по тази мярка ще дойдат от Българската банка за развитие, като ще бъдат предоставени директно на търговските банки. Така че който иска да кандидатства за този държавен заем, трябва да посети търговска банка. Периодът за връщане на този безлихвен заем е до няколко години", обясни той.

Общо 4,5 милиарда лева ще отпусне държавата за справяне с икономическите последствия във връзка с разпространението на COVID-19, обяви вчера премиерът Бойко Борисов. От тях 500 милиона ще бъдат използвани за покриване на здравните нужди, които ще бъдат включени за Министерството на здравеопазването.
Около 1 милиард лева ще отидат за запазване на заетостта във фирмите.

“Кадрите са най-ценният актив на една фирма. Ако те съкратят лицето, държавата ще плаща до една година до 80% обезщетение от заплатата. По-добрият вариант е бизнесът да запази хората, той трябва да покрива 40% плюс осигуровките, за да може все пак да влизат пари в бюджета“, коментира икономическият министър.

В случай, че не се възползва бизнесът от тази мярка, държавата ще покрива обезщетенията.

При покриване на 60% от възнаграждението на работника, икономическият министър предупреди работодателите да не лъжат държавата, защото това може да се провери много лесно по размера на осигуровките и данъците.

"Голяма част от бизнеса, който в момента се намира в най-тежко състояние от кризата, е на кредит, това е ясно. Така че за тях най-важно би било банките, към които са длъжници, да бъдат гъвкави с тях, съветва икономическият министър. - С мерките на БНБ и българската държава целта е банките да станат по-гъвкави не само по отношение на новите, но и по отношение на настоящите кредити."

Емил Караниколов поясни, че до 25% от изтегления кредит ще бъде гарантиран от държавата.  „Причината парите да не дойдат директно от ББР до крайните потребители е, че държавната банка Българска банка за развитие няма развита търговска мрежа заради спецификата на своята работа. Така схемата накратко е следната - вие отивате в някоя от търговските банки и заявявате кредит. Те ви го отпускат, а за вас гарантира държавата“, поясни той.

Икономическият министър похвали БНБ за решението да освободи капитал на банките в размер на 9,3 млрд. лв. „Това стана през три различни инструмента, като всеки от тях гарантира, че банките ще задържат парите в България и че ликвидността им ще бъде допълнително подобрена“, каза Караниколов.

Що се отнася до битовите сметки министърът увери, че те ще бъдат разсрочени за плащане до 20-дневен срок с опция този срок да бъде удължен с още, ако е необходимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още