IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каракачанов: Ще засилим големите проекти за модернизация на армията

Министерството на отбраната ще покани още фирми за оферти по проекта за новите изтребители, каза в Пловдив военният министър

17:35 | 19.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Големите проекти за модернизацията на Българската армия трябва да бъдат внесени отново в Министерски съвет, като ще гледаме да се впишем в парите, които вече са гласувани. Това каза в Пловдив вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БТА.

Той смята, че отлагането във времето няма да ги оскъпи, като подчерта, че средствата за изтребителите са гласувани през 2016 г. 

Относно покупката на нов боен самолет Каракачанов каза, че има идея да се поканят всички, които могат да ни представят и нови, и стари самолети. Сред тях ще бъдат досегашните кандидати Eurofighter, Gripen и F-16, но имаме писмо и от Boeing за F-18, добави министърът. Оферта ще се поиска и от Израел, тъй като там, по думите му, има възможности и посочи, че хърватите са купили цяла ескадрила. Той уточни, че става въпрос за F-16 (Block 30), които са по-нови, от тези които са ни били предложени. 

Красимир Каракачанов очаква в кратки срокове това да се разгледа в Министерски съвет и ако до края на април мине през Народното събрание, „да се пускат офертите“, като през това време разговорите ще продължат. „Искам хората да са спокойни и за разлика от други, скъпи покупки в армията, стоящи в хангарите или на земята, тези пари няма да отидат на вятъра“, коментира министърът на отбраната. 

За проектите във ВМС Каракачанов каза, че заради отказа на фирмата старият проект ще се обнови, но най-напред ще се реализира проектът за модернизацията на наличните фрегати, които според него така не са пълноценни. 

Министърът на отбраната посочи още, че парите за полигона на 68-ма бригада Специални сили в Црънча, в размер на 3 милиона лева, са потвърдени от МС и се очаква проектът да бъде преправен така, че те да се отпуснат. 

В Пловдив военният министър участва в тържествата на 68-ма бригада Специални сили по повод 75-тата годишнина от сформирането на Парашутната дружина и създаването на Сили за специални операции. С предметни награди бяха отличени военнослужещи и цивилни лица от бригадата. Награди връчи и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
На гол тумбак чифте пищови! И преносно , и буквално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още