IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каракачанов: Положението по границата с Турция е спокойно

Над 500 мигранти са достигнали острови в източната част на Егейско море, съобщи гръцката полиция

12:14 | 01.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Любомир Спиров, БГНЕС</em></p>

Снимка: Любомир Спиров, БГНЕС

„По българо-турската граница няма движение и няма преминал нито един нелегален имигрант. Няма провокации и не се налага засега да се вземат мобилизационни мерки за изпращане на място на военнослужещи... В един участък обаче близо до Свиленград – при турско-гръцката граница, има напрежение, което ескалира. Около Одрин има събрани около 5000 нелегални имигранти. Органите са в готовност и ще реагираме, ако подобни групи мигранти се пренасочат към нас“.

Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той подчерта, че е разпоредил на представителите на въоръжените сили недопускане на преминаване на българската граница:

„Българският войник не ходи на мисии или не изпълнява задачи със сопи и със слънчогледи, ще отиде въоръжен. Ще използват оръжие, ако срещу тях се използва оръжие. Има достатъчно средства за възпиране и недопускане на наша територия“, каза министърът на отбраната.

Той подчерта, че охраната по българо-турската граница е сериозно препятствие. „Хипотезата, че те могат да влязат, без да ги забележим, не съществува. За разлика отпреди 3-4 години, днес Гранична полиция е оборудвана с най-съвременната техника, включително с термокамери, които хващат движение на повече от 5 км от граничната линия. Армията разполага с безпилотни летателни средства, с които можем до 20 км дълбочина на чужда територия да установим придвижване на хора. Разполагаме с техника, която от 5-6 км различава лицата на хората, какво носят, с какво са облечени, имат ли оръжие“, каза Каракачанов.

Според вицепремиера маршрутите при границата с Гърция, които могат да бъдат атакувани от мигрантите, са в по-удобните части, около Свиленград или при Петрич, където има равни участъци.

„И на двете места сме предприели мерки, има мобилни заграждения, които могат за един час да бъдат разположени. Имайки предвид, че тези хора се движат пеша, в рамките на три часа, в които могат да достигнат границата, вече ще има струпване на жива сила, на мобилни заграждения и на техника“, съобщи министърът на отбраната.

Каракачанов поясни, че политиката на България е не да изгражда лагери и да ги пълни с хора, които са решили да минават границата нелегално, а е политика на недопускане на преминаване на нашата територия.Той подчерта, че НАТО може да подкрепи Турция в една или друга степен, но не и военно.

„В един конфликт като този в Сирия НАТО не може да изпрати военен контингент. Това е един конфликт на територия на Сирия, в който страните са вплетени от доста дълго време и ситуацията се познава добре. Напрежението в Сирия води до напрежението в Турция“, каза Каракачанов.

Междувременно беше съобщено, че над 500 мигранти са достигнали островите Лесбос, Самос и Чиос в източната част на Егейско море. Най-малко седем плавателни съда с над 300 мигранти на борда са достигнали остров Лесбос, каза представител на гръцката полиция. Някои операции продължават. Други 150 мигранти са достигнали остров Самос. 

Гръцкият заместник-министър на отбраната Алкивиадис Стефанис каза пред гръцката телевизия Skai TV, че вчера е имало 9600 опита за нарушаване на гръцките граници, но всички са били предотвратени успешно. 

Международната организация за миграция информира, че по гръцко-турската граница са се струпали 13 хил. души. Късно снощи автобуси в турски градове са били пълни с хора, които се насочвали към граничната зона, допълни организацията. 

Гърция заяви, че е имало организиран опит за преманаване на границите й и обвини Турция, че активно насочва мигранти. "Те не само не ги спират, но и им помагат", заяви Стефанис. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още