IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кантарджиев: През май-юни може да се постигне колективен имунитет

За целта ще имаме достатъчно РНК ваксини, каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести

11:09 | 14.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Scotty Perry Bloomberg</em></p>

Снимка: Scotty Perry Bloomberg

През май-юни в България ще пристигнат достатъчно количества РНК ваксини и ще можем да изградим колективен имунитет. Това мнение изрази в сутрешния блок на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

До края на април чакаме още 250 хил. ваксини, още милион през май - всяка седмица по 250 хил. на Pfizer и 350 хил. всяка седмица през юни, и още 250 хил. на Moderna. Така че ще имаме достатъчно РНК ваксини за постигане на колективен имунитет, смята проф. Кантарджиев.

Той коментира и темата за въвеждането на ваксинационни сертификати за пътуване.

Страната ни одобрява сертификатите - ние си даваме сметка, че сме туристическа дестинация и мисля, че се прави много активна политика и с нашите съседи, и на ниво ЕС, да има едно по-свободно, но контролирано придвижване на хора, обясни проф. Кантарджиев. 

Здравият човек, който не представлява опасност за другите, е добре дошъл в нашата страна, допълни той.

На европейско ниво сертификатът съдържа много малко данни - името на лицето и това дали е изкарало коронавирус, има ли създадени антитела и какъв е имунният отговор, ако е изследван, и трето - дали е ваксиниран, обясни експертът.

По въпроса възможно ли е ваксината на AstraZeneca да се комбинира с друг вид, проф. Кантарджиев обясни, че изследвания по този въпрос са започнали през февруари и до 1-2 седмици ще има резултати от тях, за да може законово да се регулира и да се приеме.

По думите му юридически все още не е издържано да се прилагат две дози от различни ваксини. Според него се „преекспонират нещата“. Нито са толкова често тези тромбози, редки са случаите - на три милиона се развива една тежка, каза проф. Кантарджиев. И препоръча да се изчака тази седмица да се разгледат предложенията на експертни съвети за комбинацията на два вида ваксини.

Според него проявите на тромбози са толкова редки, че все още не може да се каже как механизмът за образуване на тромби зависи от ваксината. При втора игла няма описан случай на тромбоза, категоричен е Кантарджиев.

Специалистът посочи, че все още британският вариант е най-разпространеният у нас, но вече се наблюдават нови варианти на коронавируса в Северна България. В момента ги уточняваме и веднага ще бъде съобщена повече информация, допълни проф. Кантарджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още