IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кантарджиев: Благодарение на навременните мерки имаме по-малко болни от COVID-19

37 са новите случаи на заболяването за денонощието

08:52 | 16.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

37 са установените нови случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това е увеличение с 1,7%, а общият им брой достига 2174, съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб, по време на редовния сутрешен брифинг.

Активните случаи са 1497. От новопотвърдените заразени 23 са в София, с което общият брой на болните от вируса в столицата достига 921. През последното денонощие в болница са настанени десет души – 1 в болница „Света Ана“, 1 в Пета градска болница, 2 във ВМА. 19 души са изпратени на лечение вкъщи.

131 са заразените деца до 18-годишна възраст. Случаите на коронавирус сред медицинския персонал са 233, което се равнява на 11% от общия брой на заболелите. „Медицинският персонал беше обучен да ползва личните предпазни средства, които сега са достатъчно, и принципът е всеки пациент да се третира като вероятно заразен“, посочи проф. Кантарджиев.

573 души са излекувани от вируса, като само през последното денонощие има 28 оздравели.

Трима са починалите от заболяването през последните 24 часа – 76-годишна жена във ВМА и двама мъже на 67 години в Ямбол. Средната възраст на починалите е 68 години.

1163 души са изследвани с PCR тестове през последното денонощие, като общият им брой до момента достига 64 380.

Проф. Кантарджиев отхвърли обвиненията за насаждане на психоза и страх в обществото. „Винаги сме казвали истината според информацията и анализа, който правехме“, заяви той. И отбеляза, че случаите на заболели у нас са по-малко в сравнение с други страни, които са се забавили с вземането на мерки, а здравната система е по-подготвена да се справи с пандемията.

„Няма Бърза помощ без обучен лекарски и сестрински персонал, няма необлечени с предпазни средства медици, имаме запас от лекарства. Това е благодарение на политическото разбиране, че тези мерки трябваше да се вземат навреме – те не бяха драконовски, нямаше полицейски часове или попълване на декларации за излизане до магазина“, каза проф. Кантарджиев.

Той допълни, че ограничителните мерки ще бъдат разхлабвани или затягани в зависимост от променливостта на броя на случаите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още