IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каналът в Хасково, който отрови 29 крави, е бил замърсен с торове

Здравният министър обяви, че многократно са завишени допустимите норми на нитрати, нитрити, както и на амониев нитрат

10:07 | 29.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Торове са замърсили водата в канала в Хасковско, който се влива в река Марица. Най-късно до края на деня ще има разрешението за пускане на водоподаването от всички водовземания в обхвата на реката, ако пробите са добри. Това заяви на брифинг в Хасково здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от БНР.

Водата, която ще тръгне по чешмите, ще става само за битови нужди, но не и за пиене и готвене, предупреди Ангелов.

Той изрази надежда някъде около обяд или в ранния следобяд да има междинни резултати. По думите му многократно са завишени допустимите норми на нитрати, нитрити, както и на амониев нитрат.

Според министъра замърсяването може да се дължи на завод, който произвежда торове.

"Досъдебното производство трябва да установи всичко“, каза още здравният министър. Той добави, че по отношение на Злато поле, тъй като то се намира извън обхвата на река Марица, се очаква от „Басейнова дирекция" документ, който да удостовери, че няма опасност за всички жители, които получават вода от този извор.

Припомняме, че вчера водоснабдяването на 48-те населени места в Хасковска област беше спряно превантивно, когато 29 животни умряха след водопой в канал, който се влива в река Марица.

По-рано вчера пък беше съобщено, че пробите, взети от реката, отговарят на нормите и няма опасност от екологична катастрофа.

Под ръководството на  районната прокуратура в Димитровград е образувано досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица.

Междувременно тази сутрин от МОСВ обявиха, че министърът на околната среда и водите Емил Димитров е издал заповед за извършване на проверки от страна на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейновите дирекции на складовете за съхраняване на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност.

Разпореждането на министъра е те да бъдат оценени в зависимост от потенциалния  риск от замърсяване на повърхностните, подземните води и почвите и да бъде осигурено безопасното съхранение на препаратите до окончателното им обезвреждане. Към момента не е ясно дали заповедта има нещо общо със случая с река Марица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 3 години
АРЕСТУВАХА БОБОКОВИ ЗАРАДИ ЗАМЪРСЯВАНЕ С ВРЕДНИ ОТНАДЪЦИ.ЗАЩО СЕГА ПРИ ОТРАВЯНЕТО НА 29 КРАВИ И НЕИЗВЕСТЕН БРОЙ ХОРА НЯМА ЗАКОПЧАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ?! Тези двамата от снимката съзаклятничат ли на престъпниците и защо мълчат и не посочат имената им?!КАКВО ОЩЕ ТРЯБВА ДА СТАНЕ ЗА ДА БЪДАТ АРЕСТУВАНИ ОТРОВИТЕЛИТЕ НА ВОДАТА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 3 години
Думичката ЗАМЪРСЕНА вода едва ли подхожда на онова което е предизвикало смъртта на 20 крави. ОТРАВЯНЕТО НА ВОДАТА е в резултат от действията на НЕОХИМ АД гр Димитровград , чиито собственик според статия на Капитал е на австирийската компания Borealis !!!АКО ТОВА ЧУДО НАТРЪШКАЛО ЗА ДЕСЕТ МИНУТИ 20 КРАВИ СЕ БЕ ЛУЧИЛО В АВСТРИЯ ВЕЧЕ ЩЕШЕ ДА ИМА АРЕСТУВАНИ , А ЗАВОДА ЩЕШЕ ДА ПРИКЛЮЧИ С ДЕЙНОСТТА СИ!!!ТУК НИ ЛУК ЯЛИ НИ ЛУК МИРИСАЛИ. ЗАЩО МЪЛЧИШ БЕ РЕВИЗОРО?!За съжаление в България министри като тези двамата НАБЛЮДАВАТ СЪЗАКЛЯТНИЧЕСКИ резултата от случилото се, а прокурор ГЕШЕВ е в отпуск и не отразява престъплението което е ПРЕДИЗВИКАЛО ОТРАВЯНЕ НЕ САМО КРАВИТЕ , НО И ХОРАТА ПОЛЗВАЛИ ПИТЕЙНАТА ВОДА !!!ТОВА Е НЕЧУВАНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРЕД КОЕТО ГРОЗНО И ЗЛОВЕЩО СЕ МЪЛЧИ ЗА ДА НЕ СЕ ОБИДЯТ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА НЕОХИМ. Това правителство ни превърна в БАНАНОВА република в която се горят опасни отпадъци , трови се безнаказано водата , а народа МРЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО. НОМЕР ЕДНО СМЕ ПО СМЪРТНОСТ СПОРЕД ДОКЛАДА НА ЦРУ!!Всъшност на кого му пука за народа?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още