IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камен Плочев: Има отказ за лечение на българи в ЕС, нека решим проблема

Проблемът не е оставката ми, а да има възможност българите да се лекуват в чужбина, посочи ръководителят на НЗОК

18:46 | 21.02.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Български граждани са получавали и получават отказ за лечение в болници в ЕС заради неизплащане на дълговете от НЗОК, само за миналата година над 330 души са получили отказ, за предходната година също над 300 души.

Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев по време на изслушване в парламентарната комисия по здравеопазване относно прогресиращата тенденция за нарастване на задълженията към здравни институции на държави-членки на Европейския съюз за предоставени на български осигурени лица здравни услуги.

Дълговете на Касата към здравноосигурителните институции на другите държави членки на Европейския съюз (ЕС) възлизат общо на 271 млн. лв. От тях задълженията към германските здравни фондове са в размер на 128 млн. лв. Неприключените задължения, за които до края на 2018 г. изтичат 18-месечните срокове за заплащане, ще бъдат в размер на 207 млн. лв. Към 31 януари 2018 г. просрочените задължения на НЗОК към здравните фондове в другите държави членки възлизат на над 133 млн. лв.

НЗОК и МЗ се разминаха в данните си за просрочените дългове към чуждите здравни фондове. Според НЗОК те са над 133 млн лева, а зам.-министърът Жени Начева каза, че просрочените задължения са 7,6 млн. лева и и от МЗ не смятат, че има проблем за заплащането на медицинската дейност към февруари.

По време на изслушването в парламентарната комисия от ГЕРБ попитаха как НЗОК може да докаже, че над 300 души са получили отказ за лечение, а Плочев каза, че това са лица, на които е поискано авансово плащане, за да получат лечение. Ръководителят на Касата обеща да предостави по имена, по държави и по дати кога е получен отказ.

Плочев заяви, че в НЗОК са постъпили писма от чужди каси, с които се изисква плащане, за да бъдат приети български пациенти за лечение и това е причината да изпрати писмото да парламента. Той заяви, че целта му е била да постави проблема и да поиска решение.

По време на изслушването стана ясно, че през лятото на миналата година Камен Плочев е разбрал, че български лекари източват касата чрез лечение на български граждани. Тази информация той е получил от протокол на заседание на надзора от лятото на 2017 г., когато Ананиев дава тези данни като оглавяващ Надзорния съвет на Касата по това време.

Управителят на НЗОК е получил заплахи за уволнение, стана ясно от думите му. Той обаче отказа да съобщи за кого става въпрос и акцентира, че проблемът не е дали ще подаде оставка, а да се изплатят дълговете към чуждите каси, за да могат българите да се лекуват в ЕС.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова каза, че проблемът е финансов, а не политически и съжали, че се провежда ненужен дебат и попита защо точно сега се поставя въпросът, след като е обсъждан многократно в последните месеци.

Темата за задълженията много пъти е повдигана само миналата година през лятото е обсъдено, че сумата за плащане ще е 73 млн лева за частично погасяване на дълговете.

Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Вижда му се края ... и на оправданията, и на бушоните, и на продънената каца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
dakl
преди 6 години
Нашият самолет е дрон дистанционно управляван от чужбина и за това е безпредметно да се търси пилот в самолета български!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
много комисии, надзори, много администрация и никои не знае какво е състоянието с дълговете - някои не спазил административна процедура и се оказва, че няма пилот в самолета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още