IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камен Колчев: При ERM II трябва да коригираме дисбаланси и политики

Има нужда от антикризисни мерки при нестабилна политическа обстановка, посочи главният изпълнителен директор на Елана Финансов Холдинг

15:05 | 24.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Членството на България към валутния механизъм ERM II и банковия съюз е най-важната икономически новина за нас от десет години насам. Това е важна котва на стабилността. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Клуб Investor", Камен Колчев, главен изпълнителен директор и председател на съвета на директорите на Елана Финансов Холдинг.

Преките ефекти от това ще видим след приемането ни в еврозоната. Но сега ще почнем да усещаме позитивни ефекти като повишаване на кредитния рейтинг, което ще се изрази в по-евтин ресурс за големите компании и банките, доверие и предимството от това да имаме кредитор от последна инстанция в лицето на Европейската централна банка. 

Той посочи, че трябва да се коригират дисбаланси и да има промяна в политиките. „На хоризонта вече е еврото и това е достатъчна мотивация за всяко правителство и държавата да си напишат домашното“, каза финансистът.

Колчев е на мнение, че не трябва да се променят финансовите политики на компаниите и държавата като цяло.

"Влизаме в ЕС с фиксиран курс и няма причина да променяме икономическите си планове, посочи той и прогнозира намаляване на банковите такси, което вече беше направено един път. - Но най-важното според него е, че при влизането в Клуба на по-богатите и по-организирани страни трябва да си подредим държавата."

Камен Колчев се надява до края на годината да има ефективна ваксина срещу коронавируса.

"Това ще успокои пазарите и икономиката. Все още сме в криза, която не знаем колко ще продължи и не знаем колко дълбока ще е рецесията. Неяснотата е един от най-лошите фактори за икономиката", смята финансистът.

Той се надява, че кризата ще засегне в по-малка степен България, но препоръча по-сериозни антикризисни мерки. Сегашните финансистът определи като недостатъчни, но според него работещата мярка "60 на 40" спасява редица малки бизнеси.

Главният изпълнителен директор на Елана Финансов Холдинг е на мнение, че България може да заеме и повече дълг, но по думите му важно е колко ефективно ще се разходват средствата, като напомни, че „в този план страната ни не е отличник“.

"Когато капиталът е нисък, едно предприятие обаче няма как да набере дълг до безкрайност", убеден е Камен Колчев.

По думите му вече започна отварянето на икономиките. "Здравните системи могат да понесат случаите от коронавириса. Това ще продължи и ще повлияе на пазарите", отбеляза финансистът, но предположи, че има различни сценарии за развитие, свързани с коронавируса и изборите в САЩ, като се има предвид обтегнатите отношения на Доналд Тръмп с Европа.

„Има рискове при нестабилна политическа обстановка за пазарите, при натрупано напрежение се стига до нестабилност, която трябва да намери баланс някъде, а в този период бизнесът не се чувства добре“, каза финансистът и изрази надежда, че държавата ще се подреди преди кризата.

Какво очаква ЕЦБ като промени в нашата страна? Как се отрази коронакризата на бизнеса на Елана Финансов холдинг? Колко тежка ще бъде коронакризата? Как се прави IPO по време на криза? Защо не се търгуват компании като Телелинк на борсата? Можем ли да очакваме V-образно възстановяване на икономиката на България и как ще го усети бизнесът и хората?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още