IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калоян Буковски: Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза

Свършеното от икономическия екип на служебното правителство е стабилна основа оттук нататък да се гради, посочи експертът

13:52 | 22.07.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза и в момента трябва да се харчи повече. Това мнение изрази по БНР Калоян Буковски, консултиращ мениджър във Великобритания, ръководител на проекти за прогнозни модели и оценка на кредитен риск във финансовия сектор, както и създател на платформата „Българи от ново време“.

„В глобален план предстои криза, която изисква обратното на предложените от Николай Василев икономически политики“, подчерта Калоян Буковски. По думите му в момента трябва да се харчи повече.

„Ако всеки свие портфейла, бизнесите започват да страдат и съответно цялата икономика се затлачва, излизането от криза става все по-трудно. Затова и много държавни хазни се отключват в този момент за подпомагане на бизнеса“, посочи финансистът.

Според Буковски дейността на икономическия екип на служебното правителство може да бъде „много стабилна основа оттук нататък да се гради“ по отношение на политика и оперативна дейност.

Експертът вижда потенциална формула за управление в съгласуването на конкретни приоритети между партиите на протеста и БСП.

„Определени фокуси трябва да бъдат приоритизирани. Екзотики като космическите идеи са прекрасни и носят послания, но те не могат да бъдат непосредствен приоритет като здравната криза, пенсиите, социалните аспекти. В момента влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза. Пандемията отключва потенциално много големи поразии в световен мащаб“, прогнозира той. 

Буковски смята, че имаме нова порция надежда, че този път политическите формации ще успеят да излъчат кабинет.

Поканата на „Има такъв народ“ за разговори и към БСП, освен към другите партии на протеста, той отчита като „своеобразно узряване“ след предприетите неоптимални ходове с представянето на първия проект за правителство.
„Може би ще се опитат да постигнат договорки по дадени политики. В момента всички осъзнават, че стабилно правителство е нужно. ИТН направиха няколко по-скоро символични грешки“, отчита експертът.

Той отбеляза, че кандидатурата на Николай Василев „имаше експертни логически обосновки, но обществото не търси логика при такива избори и гледа емоционално на нещата“, поясни Буковски и потвърди, че във Великобритания името на Слави Трифонов винаги е било привлекателно.

Той напомни, че „гласът от Великобритания на парламентарните избори е антисистемен от доста години“.

„Абсолютно логично беше това. „Демократична България" е втора сила. Виждаме много високи резултати за „Възраждане“, докато ГЕРБ и БСП имат съвсем малки резултати. Емигрантите прилагат тази емоция, за която говорих. Слави Трифонов представя от години на българите в чужбина една България, каквато те искат да видят“, коментира избора на сънародниците ни извън пределите на България финансовият анализатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
значи трябва да се направи точно обратното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
мда, трябва да се подсказва.. електората също е дeбилен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Поне ни подготвят и подсказват къв е сценарият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Я още едно юпи от харвардската школа.Абсолютен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още