IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ще са ефектите от влизането на Финландия и Швеция в НАТО?

САЩ вероятно ще засилят натиска за по-ясна позиция на България в конфликта между Украйна и Русия, твърди Милен Керемедчиев

21:00 | 18.05.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще засили сериозно способностите на алианса и на практика е точно обратното на обявените от Путин цели за възпиране на организацията с нахлуването в Украйна. Заздравяването на северния фланг ще успокои допълнително Прибалтийските държави, които са под постоянна заплаха от Москва, а САЩ вероятно ще засилят натиска за по-ясна позиция на България в конфликта, която се явява "мекото звено" в източното крило на НАТО. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи.

Разширяването ще затвори фронта на НАТО от север на юг и ще остави Сърбия като единственият "троянски кон на Русия" в Европа, добави гостът. 

Затъването на Русия в украинския конфликт и загубата на големи количества техника и личен състав спомага обявеното желание на САЩ за значително съкращаване на боеспособните възможности на Москва. Ефектите на тази глобална стратегия за изтощаване на руската армия и икономика се наблюдава внимателно от Турция, която ще се стреми да изтъргува по възможно най-добър начин съгласието си за членството на Финландия и Швеция, обясни експертът.

"Ердоган цели изваждане на дивиденти, както беше с мигрантската криза", категоричен е Милен Керемедчиев.

С действията си до момента в конфликта - затварянето на проливите към Черно море за руски кораби, доставките на бойни дронове за Украйна - Анкара връща възприятието за себе си като надежден натовски член, което пострада след закупуването на руските ракетни системи С-400 и последвалите санкции от САЩ. Сега Турция може да се опита да се върне в програмата за F-35, от която беше изхвърлена, както и да се опита да засили международната подкрепа за своите политики в Сирия и Нагорни Карабах, коментира Керемедчиев.

Повече вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
https://***.youtube.com/watch?v=CvjgtWXoavA ... мдааа , героите на Украйна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
Alex Silver
преди 1 година
Украйна вече победи. Само ти не си разбрал. Ze проведе блестяща операция по евакуирането на бандеровската сбирщина. Рашаните само гледаха със зяпнали уста. Ze изкара илядо герои от "Азовстал", качи ги на автобусите и ги закара в пленнически лагери, да съсипват икономиката на Рашата с издръжката на "героите на Укрия". На този нокаутиращ ход Путин нямаше с какво да отговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
нещо за победата на Украйна няма ли да има днес ... липсва ми нещо ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още