IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се изчисляват дължимите обезщетения при съкращение?

Парите за съкратени работници и служители ще зависи от трудовия им стаж, предвижда проект

12:20 | 15.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/ Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/ Bloomberg News

Размерът на обезщетението за неизползван платен годишен отпуск, дължимо на съкратени работници, да се определя пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.

Това предвижда Проект на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

Кодексът на труда (КТ) изрично забранява компенсиране на платения годишен отпуск с парични обезщетения, освен при прекратяване на трудовия договор. Към момента обаче липсва ясен начин за определяне на броя на дните отпуск, за които работникът или служителят има право на обезщетение при прекратяване на трудовото му правоотношение.

Начинът за това изчисляване беше нормативно установен в наредбата за работното време, почивките и отпуските, но с решение от февруари тази година на Върховния административен съд разпоредбата беше отменена поради липсата на доказателства за проведени обществени консултации при приемането й. 

Поради това към момента липсва ясен начин за определяне на броя дни платен годишен отпуск, за които работещите имат право на обезщетение при прекратяване на трудовото им правоотношение.

Социалният министър предлага промяна, според която при прекратяване на трудовото правоотношение броят дни на използван платен годишен отпуск, който подлежи на обезщетяване, също ще се определя пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж. Съобразявайки се с общия принцип за определяне на полагащия се размер на платения годишен отпуск при прекратяване на трудовото правоотношение се предлага поправката, посочва в мотивите си министърът.

Размерът на платения годишен отпуск за работниците и служителите, които работят през част от законоустановеното работно време (непълно работно време) и към момента се определя съгласно този принцип на изчисляване  - пропорционално на времето, признато за трудов стаж.

В този смисъл е и разпоредбата, която предвижда, че след придобиване на изискуемия 8-месечен трудов стаж за пораждане правото на ползване на отпуск, размерът на отпуска за съответната календарна година се определя пропорционално на трудовия стаж на работника или служителя в предприятието.

Проектът на постановлението е обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта за обществени консултации, а срокът за становища е 14 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още