IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще работят и учат българите във Великобритания след Brexit?

Обединеното кралство от години е сред най-желаните страни за българските студенти, но таксите може да скочат двойно

09:26 | 26.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки подписаното споразумение за Brexit все още има много неизяснени конкретики за начинa, по който ще протече оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Част от тях са свързани със студентите, които се ползват с привилегиите на европейски граждани към момента и плащат академична такса в размер на 900 паунда. След Brexit тази сума може да се увеличи двойно. Това каза Лилия Манова, Durham University, Великобритания, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

„Всичко зависи от това дали британският премиер Тереза Мей ще успее да прокара проектоспоразумението в парламента през декември. Към момента студентите имат обещан сигурен статут в границите на Кралството. Ако обаче Brexit протече без сделка, то този статут ще стане „плаващ“ и всяко следващо правителство ще има правото да го изменя. Не се знае и какво ще се случи по отношение на визите и необходимостта от тях“, каза още Манова.

Тя добави, че несигурността в Кралството остава факт във всички сфери. Манова засегна и темата за все още неизяснените въпроси за свободното придвижване на хора между границите на Великобритания и ЕС. „Това би представлявало проблем за всеки европеец, който е решил да остане или да се премести във Великобритания“.

Официално българите, работещи и учещи на Острова, са около 70 000. Но реалният им брой вероятно е поне с 20 000 повече. Тези, които са пребивавали там повече от 5 години и нямат криминални прояви, могат да кандидатстват през апликация на телефона им, да се отбележат, че са там и да получат статут на отседналост. Останалите ще трябва да кандидатстват по специална процедура и ще чакат да се навършат 5 години. Визи за кратки посещения няма да се изискват, става ясно от репортаж на Нова телевизия. 

Великобритания от години е сред най-желаните страни за българските студенти. Лондон вече официално реши, че тази и следващата учебна година таксите в университетите се запазват. Досега младежите от страните членки ползваха отстъпка. Не в ясно дали след 2020 това ще се промени. Също така европейските шофьорски книжки ще важат и занапред на Острова. Британските шофьори обаче ще трябва да имат международна книжка, за да карат в Европа.

Припомняме, че в неделя лидерите на 27-те страни от ЕС одобриха единодушно споразумението за излизане на Великобритания от съюза. Те приеха съвместна декларация, в която поемат ангажимента да предприемат необходимите мерки, за да може споразумението да влезе в сила на 30 март 2019 г., така че "да се осигури организирано напускане". В декларацията се обещава "възможно най-близко партньорство с Обединеното кралство" след раздялата и се изказва благодарност за усилията на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние. Освен това 27-те държавни и правителствени ръководители призовават британския парламент да одобри сделката. 

„Трудно ми е да си представя как ще се развиваме занапред без Великобритания. Нашето желание би било да няма визи, това би било голямо връщане назад“, заяви премиерът Бойко Борисов вчера в Брюксел в отговор на въпрос, свързан с възможностите за по-трудно пътуване и установяване на Острова след раздялата.

Цялото интервю с Лилия  Манова вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още