IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще действа новата система за електронни винетки?

Специални автомобили с камери ще пращат в реално време информация дали винетката е валидна или не

10:05 | 19.09.18 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

500 терминала в страната ще продават електронните винетки, шофьорите ще могат да си ги купят чрез мобилно приложение, както и чрез сайта на пътната агенция. Първите официални проби на терминалите бяха направени пред журналисти вчера, а системата влиза в сила от началото на следващата година. С въвеждането й по пътищата ще започнат да се движат и специални мобилни екипи, които ще следят дали шофьорите са си купили винетка.

Терминалите ще бъдат разположени по бензиностанции, както и пунктовете на Агенция "Пътна инфраструктура" и на други места в страната. 

Радослав Николов, експерт в Министерството на регионалното развитие, представи автомобилите, с които ще се извършва контролът и ще се проверява дали шофьорите са си купили винетка.

Автомобилите са технологично оборудвани с камери, които в дневен и нощен режим могат да регистрират преминаващите автомобили и да разчитат техните номера. Вътре в автомобила е монтиран таблет или мобилен компютър, който визуализира преминаващия автомобил, обясни Николов по БНТ.

Системата засича автомобилния номер, той се разпознава от системата и в централната компонента може да се верифицира дали има заплатена винетна такса за съответния автомобил. Информацията се изпраща в реално време и се валидира дали винетката е валидна или не, обясни Николов.

В случай на установена липса на платена винетна такса, шофьорът на място трябва да плати винетната такса, както и компенсаторната такса, тъй като е извършено нарушение.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
съмнявам се че "наш'те" са се сетили за нещо или предвидили :))) ... по-скоро са адаптирали готов модел от друга държава към родната действителност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
А и 3. Къде ще може даден водач да си провери дали му е валидната винетката(защото е забравил до кога е валидна, защото шофира чужда мпс, защото е закупил "ново" регистрирано мпс)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
E най накрая малко по-читаво е измислено.Само се сещам за два момента:1. дано са се сетили контролните автомобили да са снабдени с gps, за да може да се докаже че дадена снимка и нарушение е направена на точно определено място, което изисква движение с винетка.2. "В случай на установена липса на платена винетна такса, шофьорът на място трябва да плати винетната такса, както и компенсаторната такса..." Как ще стане при положение, че водачът се движи, а проверяващият автомобил е спрял или и той е в движение!? Ще имат ли права от контролните автомобили да спират или преследват виновните водачи... или само ще регистрират нарушенията и ще им изпращат електронни фишове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още