IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се научим да управляваме парите си сами?

Рискът е директно свързан с контрола върху инвестицията, посочи финансовият експерт Светослав Делчев, основател на "Тервел Академия"

22:46 | 31.03.21 г.
Как да се научим да управляваме парите си сами?

"Една позиция не би трябвала да бъде повече от 2% от целия ви акаунт. В "Тервел Академия" запознаваме студентите с възможностите за инвестиции на финансовите пазари и наблягаме на управлението на риска. Важно е да знаете максималния риск, който поемате, когато заемате определена позиция", посочи той.

Той е на мнение, че финансовите измами работят в България, понеже все още има хора, които им вярват.

„От тази гледна точка е много важна финансовата култура на хората. От голямо значение е какви финансови партньори си избират. Нужно е да съберат информация за тях къде са регистрирани, и дали имат лиценз, посочи Делчев и предупреди. - Ако ви се обадят по телефона и ви обещават доходност от 50-100% за кратък период, без да обясняват рисковете, е сигнал за измама.“

Той обясни, че има възвращаемост на някои активи, които биха били доста добри на финансовите пазари, но всеки трябва да бъде наясно, че колкото е по-голяма печалбата, толкова е по-голям и рискът, който се поема с нея.

„Говорим за трансакции, които използват ливъридж, което може да доведе и в някои случаи до загуба на пари. На финансовите пазари печалбата винаги е компенсация за рисковете, които поемате", поясни финансовият експерт.

Основателят на "Тервел Академия" настоява хората, които не могат да управляват парите си, да се обърнат за съдействие към доказани играчи на пазара. „Банките също предлагат достатъчни възможности за управление на средства", посочи Светослав Делчев.

По думите му по-сигурният инструмент са облигациите. „Един портфейл, който се състои от 60% акции и 40% облигации значително намалява риска, а в същото време дава същата доходност", заяви финансистът.

Експертът напомни, че рискът е директно свързан с контрола върху инвестицията. 

Как да намерим правилните хора, които да управлявават личните ни средства? Повиши ли се финансовата грамотност на българите? Защо инвестициите в недвижими имоти са сред любимите вложения? Защо да се правят дългосрочни инвестиции? Какво се преподава в "Тервел Академия"? Ще има ли задължителни часове в училище по финансова грамотност?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още