IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кацаров: Възможно е някои обществени поръчки на държавните болници да отпаднат

Съвестните и неполитизирани служители да бъдат спокойни, другите - не, предупреди здравният министър

13:56 | 27.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стойчо Кацаров. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Стойчо Кацаров. Снимка: БГНЕС

Възможно е някои от обществени поръчки на държавните болници да отпаднат, ако се прецени, че не са толкова важни и средствата да бъдат използвани за далече по-належащи плащания към хората. Това заяви пред Bulgaria ON AIR служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който коментира спрените вчера от ведомството обществени поръчки на лечебните заведения.

По информация на зам.-министъра на здравеопазването Димитър Петров се проверява разходването на пари през 2020 г.

Спрените обществени поръчки

"Това е проверка доколко са целесъобразни и доколко полезни са...Това е временно решение. Тези процедури, които са започнали, не са спрени. А тези, които са стартирали, ще се прецени кои може да продължат - може някои от тях да бъдат спрени с оглед на финансовото състояние, той като няма актуализация на бюджета, а не се предвидени допълнителните плащания, които получават лечебните заведения, както и други плащания като пенсиите“, обясни министърът.

„Ние сме принудени да се движим в рамките, в които сме в момента. Това ни принуждава да търсим всички резерви от сегашния бюджет", каза д-р Кацаров.

Проверката в "Александровска болница"

"Проверката е приключила, ще обявя резултатите публично. Навсякъде, където се констатират нарушения в управлението, тези обстоятелства ще бъдат проверени и ще се предприемат съответните мерки. Възможно е да има промени. Проверяваме всички сигнали, които сме получили, но само при потвърждаване на фактите, предприемаме съответните действия", посочи той.

„Реално е да има подобни рокади – където се установи, че са извършени нарушения, управлението е лошо и са натрупани големи задължения, ще се търси по-добро управление, това го гарантирам. Иначе кой ще плаща дълговете“, попита той. Безотговорно би било да си затваряме очите, допълни Кацаров.

Още за рокадите

"Имам свои виждания как да се управлява агенция "Медицински надзор". Няма нарушения, но искам да работи по-бързо, да няма просрочени преписки на граждани и агенцията да бъде по-активна в трансплантациите. Това са мотивите ми да назнача нов директор. Проверка е установила доста забавяне и показва, че е имало само 2 трансплантации. Трябва да бъдат около 50-100 годишно, ако искаме да се сравняваме с другите", коментира министърът за сменения вчера директор на агенция "Медицински надзор".

Стойчо Кацаров увери, че всички, които работят добре и не са политизирани, могат да бъда спокойни.

"Може и да няма рокади. Моето разбиране е такова - тези хора, които работят добре и съвестно, не участват в някакви корупционни схеми, могат да бъдат спокойни, другите – не могат да са спокойни. Досегашният директор може и да продължи да работи в агенцията, просто искам темпото в агенцията да се вдигне", добави здравният министър.

Остава ли в миналото Covid-19?

Опасността не е отминала, да не подценяваме ситуацията, посъветва той. "Истината е, че всяка една епидемична вълна има определена продължителност. Първата и втората имат една и съща продължителност. Мерките не могат да го изменят. Факторът затопляне е основен, който води до намаляване, но опасността не е отминала. Не е в резултат на мерките, естественият ход на разпространението е такъв. И ако хората не желаят да се ваксинират, ще има и трета вълна. Мерките не са толкова ефективни - има ефект, но той е слаб", категоричен беше здравният министър.

Удължаването на извънредната обстановка

"Освен медицински основания, има и други - правителството е обвързало законодателно всички мерки с тази обстановка, граничният контрол също може да се прилага само в тази ситуация. Ние сме принудени да удължим тази извънредна ситуация", обясни служебният здравен министър.

Ваксинационните сертификати

"Ще бъдат преиздадени на тези, които вече имат, с новия вид. Това са около 400-500 хил., в рамките на няколко дни ще бъдат преиздадени и след това по новия образец ще бъдат издавани. Има много дълъг гратисен период, в който ще важат старите - до края на юли, което не налага струпване хората за преиздаване", увери министър Кацаров.

А относно ваксините, които ще важат за сертификатите, той посочи, че България признава много широк кръг - всички одобрени в ЕС. Този сертификат ще бъде валиден 6 месеца за преболедували, за ваксинираните няма краен срок засега.

Министър Кацаров призова за ваксиниране, особено възрастните хора. "Ваксинирайте се, за да можем да се освободим от маски и други. Апелирам възрастните хора: възползвайте се от възможността, има мобилни екипи. Влизат чужденци за да ги ваксинираме, а нашите сънародници имат криворазбрано отношение към този процес", заяви още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още