IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът да се фокусира върху образованието, препоръчват икономисти

Хората, завършили техникум, имат шанс за по-добри заплати, заяви Лъчезар Богданов

10:47 | 19.11.13 г.
Кабинетът да се фокусира върху образованието, препоръчват икономисти

Усилията на правителството да се фокусират върху образованието – това препоръча икономическият анализатор в "Индъстри Уоч" Лъчезар Богданов в интервю за bTV. Богданов се аргументира, че през последните 10-15 години се вижда достатъчно ясно връзката между образованието и инвестициите. В регионите, където има образование и чужди инвестиции, има и заетост. И обратното – там, където няма образование и инвестиции, хората бягат.

Богданов посочи още, че според статистиката хората, които не са учили в гимназия, почти не успяват да си намерят работа – справя се едва един от шестима. За сравнение, хората, завършили техникум, имат заплата 2,5 пъти по-висока от минималната.

Основната част от бедните в страната са тези, които изобщо нямат работа и са дългосрочно безработни, отбеляза икономистът от ИПИ Петър Ганев.

Можем да си представим две реалности при управлението на държавата, предложи Ганев: икономиката тръгва, мерките за засилване на бизнеса и за създаване на работни места работят. Тогава ще имаме хора със стабилни доходи, които вече като изрядни данъкоплатци ще държат отговорни политиците за това, което се случва в държавата. От това политикът не печели нищо. Другата възможност е да се провежда политика само към зависимите - да им се дават някакви помощи, например по 50-60 лева добавки към пенсиите, изтъкна икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още