IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът „Борисов” 3 оцеля и след петия вот на недоверие

124 депутати гласуваха „против“

11:43 | 21.07.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Петият вот на недоверие към правителството не мина в парламента. Той беше внесен от БСП, а темата беше „Провал в политиката за противодействие на корупцията”.

В пленарна зала гласуваха общо 237 народни представители. "За" вота бяха 102, "против" 124, а "въздържатели се" 11.

От ГЕРБ бяха убедени, че днешният вот няма да мине, а коалиционните им партньори от „Обединени патриоти" очакват провеждането на съвет относно евентуални промени в състава на кабинета.

Миналата седмица след заседание на Коалиционния съвет стана ясно, че кабинетът няма да подава оставка, ще има „голям ремонт". „Ще обмислим и ще направим огромен ремонт на кабинета. В чий ръце ще гръмне кризата, ще пострада народът, ще пострадат огромни маси ....Кой от тези на площада е по-опитен и знаещ от нас?", попита Борисов. 

Гласуването на вота се провежда успоредно с протест пред сградата на парламента. Исканията на протестиращите остават непроменени - незабавна оставка на правителството, на главния прокурор, както и предсрочни избори и машинно гласуване.

Протестиращите заявиха категорично, че не са съгласни с с козметични промени в състава на правителството, нито с вариантите, предложени в публичното пространство след заседанието на коалиционния съвет миналата седмица.

Към момента трите министерски оставки са под въпрос, а част от министрите са на противоположни мнения, дали да освободят постовете си.

Този вот на недоверие е пети опит на БСП да свали правителството и втори по темата за корупцията.

През 2018 г. левицата пак направи опит да свали от власт правителството на Бойко Борисов с мотиви за провала му в областта на противодействието на корупцията.

Останалите три опита през годините бяха свързани със секторите сигурност, здравеопазване и околна среда и води.

Дончев: Правителството остава на власт, защото трябва да свърши още много работа

Вотът на недоверие не мина, защото такава е политическата логика, няма смисъл от предспрочни избори, правителството има още работа за вършене. Това коментира на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев, след като вотът на недоверие срещу правителството беше отхвърлен.

В хоризонта на този мандат трябва да се свършат няколко неща - да се справим с последиците от пандемията, да подготвим документите по постигнатата сделка за парите от ЕС, има огромни енергийни проекти, които трябва да бъдат реализирани, а също така и създаване на организация за въвеждане на машинно гласуване, изброи Дончев, като подчерта, че това са приоритетите за правителството през следващата половин година.

Всеки ще бъде чут, ние можем да слушаме и да чуваме, коментира вицепремиерът относно протестите, които продължават.

Ще има промени, а какво ще се промени, ще стане ясно до дни, заяви той, визирайки рокади в кабинета.  Дончев отказа да дава повече подробности на този етап, но обеща, че промени ще има.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
IQ96
преди 3 години
изтървах кавичките на помагат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
IQ96
преди 3 години
Много си прав!Тя некадърността и корупцията са ясни, но и подобни (редовни вече) изблици на "демокрация" много помагат да се превърнем в нормална държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Спящият бик
преди 3 години
Ялова опозиция! 5 пъти едно и също, без никакаъв успех и без никаква поука... И тия се гласят да управляват!? Пази Боже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Предсрочни избори (и то с няколко месеца), винаги дават добър сигнал на чуждите инвеститори, които така или иначе почти липсват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още