IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Ананиев: Новите епидемични мерки не удължават извънредното положение

Възобновява се извършването на трансплантации, а 14-дневната карантина за влизащите в страната ще остане, заяви здравният министър

20:57 | 13.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Новите епидемични мерки не представляват удължаване на извънредното положение в страната заради разпространението на коронавируса, заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на извънреден брифинг в Министерски съвет.

„Възползвахме се от възможността, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта. Считаме, че мерките, които сме предлагали досега, трябва да продължат. Правителството смята, че пандемията на COVID-19 представлява опасност за здравето на българските граждани:, подчерта Ананиев по повод обявяването на извънредна епидемиологична обстановка от 14 май до 14 юни

Сред мотивите за решението на Ананиев е фактът, че не е ясно какво причинява заболяването, както и липсата на лекарство против болестта. На базата на това решение министърът ще издаде няколко заповеди, групирани в 4 основни точки.

"COVID-19  е заболяване, което се развива в целия свят, предава се от човек на човек и води до тежки последствия. Огнищата на болестта са разпространени в цялата страна. Освен тези, които се заредиха в семейна среда и в болничните заведения, огнища има и в редица социални домове", обясни Ананиев.

Той заяви категорично, че 14-дневната карантина за пристигащите в страната ще бъде запазена.

Относно детските градини, Ананиев обяви, че е съставен план, като се обмисля изготвяне на анкета сред родителите за това, доколко са склонни да пуснат децата си на детска градина. Ще се въведе и алгоритъм за отваряне на детските градини и ясли. Ще има изисквания както към родители и децата, така и към персонала. Ананиев и министър Вълчев са стигнали до решение, ако бъдат отворени детските градини, то групите да са с не повече от 10-15 деца.

Ананиев посочи още, че Националният оперативен щаб ще продължи със сутрешните брифинги, като това е решено след среща на ръководството на Щаба с премиера Борисов.

Новите мерки, които са включени в заповедта за обявяване на извънредно епидемично положение позволяват извършването на трансплантации и се осигурява свободен достъп до всички градинки и паркове, посочи министърът след въпрос от страна на журналисти относно правилата.

"Можем да възстановим тази дейност (трансплантациите), защото донорите отиват в други държави, които са в по-влошена обстановка. У нас има създадена напълно безопасна организация", заяви още здравният министър.

Отварянето на парковете и градските градини за движение ще става със заповед на кметовете и областните управители.

Здравният министър увери, че в зависимост от ситуацията, ще се предприемат други мерки за борба срещу коронавируса.

Всичко, което е разрешено да функционира до момента, продължава и занапред. Това, което е забранено на този етап – училищата и търговските центрове, няма да функционират до второ нареждане, изтъкна Ананиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още