IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жельо Бойчев: При ЧЕЗ държавата не може да абдикира от своите задължения

Напускането на чужди компании ще даде оценка на енергийната политика на Борисов, посочи председателят на временната парламентарна комисия за ЧЕЗ

12:57 | 19.04.18 г. 4
Жельо Бойчев: При ЧЕЗ държавата не може да абдикира от своите задължения

Не мога да приема, че Чехия може да управлява електроразпределителното дружество ЧЕЗ и неговите активи и да предоставя тази услуга, а България да няма капацитета и способността да го прави, каза Жельо Бойчев, председател на временната комисия за продажбата на ЧЕЗ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той е на мнение, че оценка на енергийната политика на правителствата на Борисов ще отъждестви с напускането на чуждестранни компании, като „ЧЕЗ груп“.

Депутатът посочи, че сметката ще трябва да я платят всички български граждани.

„Има сектори, в които държавата не може да бяга от своите отговорности, и считам, че енергетиката е един от тях. Това са стратегически сектори, в които сме в състояние на естествен монопол", заяви Бойчев.

"Опитът показва, че концесионирането води до покачване на цените на услугите, до концентриране на много възнаграждения и изтичане на средства в мениджмънта им и до това да не се гарантира качеството им. Практиката не е само българска“, коментира народният представител от БСП, който е категоричен, че държавата не може да абдикира от своите отговорности и задължения.

Според него недоверието и съмнителността на сделката за продажбата на ЧЕЗ “е напълно оправдано, имайки предвид историята и финансовите показатели на дружеството „Инерком“.

По думите на Бойчев за чешката държава продажбата на ЧЕЗ в България е стандартна и прозрачна процедура след като се има предвид, че тя е борсова компания.

„Парламентът сам по себе си не е разследващ орган. Аз разбирам, че тук очакванията към нас са огромни. Това, което дължа да кажа е, че стремежът ни е да зададем всички въпроси, които стояха в тази сделка на съответните институции. Разбира се, ние ще обобщим тази информация, но не можем да напишем отговорите, които те не дават”, информира Жельо Бойчев.

Какви са критериите за сделката, дейността на временната комисия и инвестиционните тенденции в България? Защо се удължи работата на Временната комисия към парламента за ЧЕЗ до 10 май? Какъв е казусът за сделката  с Българска банка за развитие? Какво е поведението на чуждите компании и напускат ли те нашата страна?

Вижте повече във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
А всъщност държавата може да абдикира от каквото си поиска защото това не е държава а бутафория на българската мафия представяно като държава.Имаше и БНБ и банков надзор и КФН и какви ли не държавни органи но нищо не попречи на един тарикат да си направи една пирамида маскирана като банка, която после бе съборена за да може едни хора да не си връщат кредитите и всичко да е за сметка на бюджета. Държава друг път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
крас
преди 5 години
За ЧЕЗ или ГИНКА говориш?Въпроса ти показва, че изобщо не си наясно с това какво е ОСОБЕН ЗАЛОГ и как с него се залагат БЪДЕЩИТЕ ВЗЕМАНИЯ КЪМ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ТОК. В бъдещия заем сключен между ГИНКА и КРЕДИТОРИТЕ Й задължените лица са милионите потребители на ток , от сметките на които КЕВР отчислява като разходна част ОБСЛУХВАНЕТО НА ЛИХВИТЕ и ЗАВИШЕНАТА СТОЙНОСТ на активите на ЧЕЗ!!ЛИПСАТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ НА МИЛИОНИТЕ ДЛЪЖНИЦИ ПО ДОГОВОРА СКЛЮЧЕН МЕЖДУ "СТРАТЕГИЧЕСКИЯ" ИНВЕСТИТОР И КРЕДИТОРИТЕ ПРАВИ СДЕЛКАТА НЕДЕЙСТВИТЕЛНА!!МИЛИОНИТЕ БЪЛГАРИ СРЕД КОИТО СИ И ТИ ДОРИ НЕ ПОДОЗИРАТ , ЧЕ ИВАН ИВАНОВ И КЕВР В ЦЕНАТА НА ТОКА ИМ Е НАТРЕСЪЛ ТАКЪВ "РАЗХАД", КАТО ОБСЛУЖВАНЕ НА ДЪЛГА НА "АМЕРИКАНСКИТЕ" МАРИЦИ, които са точно копие на гинкината схема!!Подобна схема е и с ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ, при която пак НИЕ плащаме ГИНКИНИТЕ ФОТОВОЛТАИЦИ построени със заемен капитал!!След като ние плащаме тези ФОТОВОЛТАИЦИ защо не НИЕ , а ГИНКА е собственка им ??!!!На тази измама МИТРЕВ и казват "ОМРАЗЕН ДЪЛГ" !!Има и международна съдебна практика свързана с ОСЪДИТЕЛНИ РЕШЕНИЯ в които осъдени са и БАНКИТЕ - КРЕДИТОРИ които участват в тази измама.,ИВАНЕ, ИВАНЕВиждам , че си свестен човек но главата ти дори не може да превърти докъде могат да стигнат в наглостта си БАНКИТЕ и техните ПОСТАВЕНИ ЛИЦА каквито са ГИНКА, СОБСТВЕНИЦИТЕ НА "АМЕРИКАНСКИТЕ" ЦЕНТРАЛИ и ВИЕ-та !!!Време е ако не искаме да участваме в тези ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ, да започнем с делата срещу техните ИЗМАМИ!!ФИЛОСОВСТВАНЕТО ТИ НЕ Е НЕОБХОДИМО. ДЕЛА , ДЕЛА И САМО ДЕЛА!!ТОВА Е ИЗХОДА ОТ ФИНАНСОВОТО РОБСТВО УНИЩОЖИЛО ДЪРЖАВАТА!!НАБЛЮДАВАЙ СЕГА ИВАНЕ , КАК СЕ ГЪРЧИ ЛЮБИМАТА ТИ ПАРТИЯ, ЗАЩОТО И ТЯ Е ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА БАРИКАДАТА!АКО НЕ БЕШЕ , нямаше да преговаря и разгораря с някакви ГИНКИ , КАЛИНКИ и подобия, а щеше да внесе в ПАРЛАМЕНТА ПИТАНЕТО - "ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ ЛИ В ДЛЪЖНИЦИ НА ГИНКИНИТЕ КРЕДИТОРИ МИЛИОНИТЕ БЪЛГАРИ или НЕ? ТОВА Е НАЙ ДОБРИЯТ ТЕСТ ЗА ВСЯКА ЕДНА ПАРТИЯ - лява дясна или "патриоти".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Иван Митев
преди 5 години
Какво ли ще направи държавата, ако ЧЕЗ не може да си плаща дълговете и банките започнат да разпродават части от неговите активи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
крас
преди 5 години
БОЙЧЕВ , ПРАВИЛНО СИ ПОСОЧИЛ , ЧЕ "сметката ще трябва да я платят всички български граждани" !!!ЗАЩО СЛЕД КАТО ПЛАЩАМЕ СМЕТКАТА ПО ЗАЕМА НА ГИНКА ТЯ Е СОБСТВЕНИКА НА ЧЕЗ?!ЗАЩО БОЙЧЕВ НЕ СМЕ НИЕ?!!ЗАЩО ГИНКА И КРЕДИТОРИТЕ Й, БЕЗ ДА НИ ПИТАТ И БЕЗ ДА ИМАТ ИЗИСКВАЩАТА СЕ ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ са ни превърнали в длъжници плащащи с цената на тока ГИНКИНИТЕ ЗАЕМИ?!!НИЕ И ПЛАЩАМЕ ЗАЕМИТЕ , А ТЯ СТАВА СОБСТВЕНИК !!!!ТОВА БЕЗУМИЕ БОЙЧЕВ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ И В СТРАНИТЕ ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ!!!КЪДЕ Е КЗК , която трябва да констатира, че в сделката липсва ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ НА ТРЕТАТА ЗАИНТЕРЕСОВАТА СТРАНА - милионите българи които ще плащат заема!!КЪДЕ Е КЕВР който отлично осъзнава, че в сметката за ток като разходна част влиза и цената на ЗАЕМА ?!Нещо повече!!! За да се избегне осчетоводяването на ЗАЕМИТЕ в сметките за ток, в ПРОМЕНИТЕ на Закона за Енергетика се създава ТАКСА "задължения към обществото" ЧРЕЗ КОЯТО ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЗАЕМИТЕ НА ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ , "АМЕРИКАНСКИТЕ ЧЕЗ И РАЗБИРА СЕ БЪДЕЩИТЕ ЗАЕМИ НА ГИНКА!!ОБИДНО е Бойчев да се отнасяте така с нас като с *** и РОБИ. Ако имате чест и доблест ВКАРАЙТЕ СДЕЛКАТА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И ПОСТАВЕТЕ НА ГЛАСУВАНЕ ВЪПРОСА - "Съгласни ли сте народа да плаща заема на Гинка, а тя да е собственик на ЧЕЗ"?НЕКА ТОГАВА ВИ ВИДИМ КОЙ КОЙ Е!!!АКО ПРЕМЪЛЧИШ ЗНАЧИ И ТИ БОЙЧЕВ СИ ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА БАРИКАДАТА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още