IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жалби спъват старта на единната система за туристическа информация

Системата трябва да заработи до октомври тази година, каза министърът на туризма

12:49 | 29.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Жалби пречат на процедурата за Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Това каза пред агенция „Фокус“ министърът на туризма Стела Балтова.

„Комисията за защита на конкуренцията все още не е дала ход на това решение, има обжалвания, които изключително много пречат за по-нататъшното развитие на процедурата за Единната система за туристическа информация”, посочи министърът.

По думите й съгласно нормативната база и последващите наредби системата трябва да заработи септември - октомври тази година. 

"Ако ни се даде карт-бланш с тази поръчка, независимо от решението на КЗК дали тя да бъде прекратена, за да започне нова, или не, всъщност нищо повече не може да се направи от нашите институции”, каза тя. И уточни, че е проучила абсолютно всички възможности, за да може да се даде ход на новата система.

Предвижда се системата да свърже от една страна базата за настаняване с регистъра на НАП, митниците, Министерство на туризма, Министерство на финансите, като всички институции ще имат съответното ниво на достъп, което е необходимо за събиране и обработка на данни, които са необходими. По този начин ще се реализират приходи в бюджета, релевантни на бизнеса, който се извършва, обясни министър Балтова.

Според нея реализирането на Единната система за туристическа информация ще бъде много продуктивно за развитието на туризма в България.

Очаква се над 10% ръст на посещенията от Румъния тази година, посочи още Балтова. Страната е изключително интересен съседен туристически пазар, номер едно като пристигащи туристи, отчете министърът. По думите й румънските туристи през последните 10 г. си разменят местата с германските туристи по брой пристигания.

Румънците идват в България не само за морски туризъм. Интересите са освен за морските почивки също и за city breaks посещения, което е възможност за целогодишен туризъм у нас“, каза още Стела Балтова. Според нея създаването на общи маршрути и туристически проекти между страните на Балканите би било в полза на туризма нe само у нас и в Румъния, но и в Гърция, Македония и Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още