IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източникът на финансиране на сделката за ЧЕЗ остава неясен

Бойко Борисов ще бъде питан за аргументите държавата да влезе в сделката

19:37 | 27.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"По-скоро източникът на средствата, с които ще бъде закупен ЧЕЗ, ще остане неясен, докато сделката не приключи", каза председателят на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България Жельо Бойчев след близо 4-часовото закрито заседание на комисията, съобщава БТА. По думите му произходът на средствата ще бъде неясен до момента, до който стане ясно дали изобщо ще има сделка и кой я финансира.

Бойчев поясни, че в момента има само хипотеза на подписан договор, но все още няма окончателно плащане. Бойчев допълни, че комисията ще поиска допълнителна информация по въпроса за бъдещото финансиране на сделката. 

Председателят на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за планираната продажбата на ЧЕЗ обяви, че до следващото заседание, което ще е следващия вторник, ще бъде изпратено писмо до министър-председателя Бойко Борисов с покана за участие в комисията. Причина за поканата е декларираното намерение за участие на българското правителство в тази сделка. Затова премиерът ще бъде извикан, за да информира членовете на временната комисия какви са аргументите за това решение и как и по какъв начин ще бъде реализирано участието на държавата в сделката.

Жельо Бойчев информира още, че като втора точка следващия вторник временната комисия ще изслуша представители на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. За целта той е изпратил писмо до председателя на КЕВР Иван Иванов с искане да предостави цялостна информация относно извършваните регулаторни проверки в дружествата на ЧЕЗ в България, както и издадените констативни нарушения и наказателни постановления.

Освен това ще бъде поискана и информация за процедурата по отнемане на лиценз на едно от дружествата на ЧЕЗ. Според Бойчев ролята на енергийния регулатор е много коментирана в тази сделка и затова той очаква доста въпроси към КЕВР.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още