IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на НЕК се сбогува с поста си

Красимир Първанов бе освободен заради "грубо нарушаване на йерархичните правила"

22:28 | 14.04.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Изпълнителният директор на НЕК се сбогува с поста си

Съветът на директорите на Български енергиен холдинг ЕАД (БЕХ) взе единодушното решение да освободи Красимир Първанов от поста изпълнителен директор на Национална електрическа компания ЕАД (НЕК), съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Мотивите за освобождаването му са грубо нарушаване на йерархичните правила и неспазване на установената процедура за водене на преговори, предава Dnes.bg.

Изпълняващ длъжността изпълнителен директор на НЕК ще бъде Михаил Андонов – настоящ главен счетоводител на компанията и член на Съвета на директорите.

Заместник-министър Марий Косев поема овакантеното място в Съвета на директорите на НЕК.

От министерството посочват още, че ще се предприемат действия за стартиране на конкурс за избор на нов изпълнителен директор на дружеството.

Енергийният министър Трайчо Трайков поиска Първанов да бъде освободен от поста, след като подписа споразумението за проекта АЕЦ "Белене" с руската "Атомстройекспорт".

Трайков обвини Първанов, че въпреки изричната му забрана е подписал Допълнение 12 към договора, което съдържа обвързваща клауза - до два месеца да се подпише окончателно споразумение по проекта.

Първанов пък се оправда, че е съгласувал подписания текст с вицепремиера Симеон Дянков, според когото споразумението не ни задължава да построим централата.

Първанов е категоричен, че е „бушон“ и няма нищо вярно в думите на енергийния министър.

Скандалът обтегна отношенията между премиера и енергийния министър. Заради него Трайчо Трайков получи "последно предупреждение" от Бойко Борисов.

Всичко по темата АЕЦ "Белене" може да следите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
Както е казано в Евангелето : прости им Господи , те не знаят какво правя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 12 години
Какво неясно има? Някой да е видял доказателство, че Дянков е дал разрешение на Първанов да подписва? Ами! Часове трябваха на Борисов, докато придума Дянков да скалъпят тази версия. А дори вярна да е - пак е скандална. Защото не можеш да отнемаш правомощията на ресорния министър, без да си го уведомил за това! Но Трайков е пич и, освен експерт, излезе и по-голям политик от премиера. Борисов го беше нарочил, но се оказа, че с принципната си позиция Трайков е спечелил респектираща обществена подкрепа и руското лоби не посмя да рискува със смяната му преди изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
bertram
преди 12 години
Евалата на Трайчо, че не подви опашка, а си държи на своето. Не е ясно кой прав и кой крив, но поне е ясно, че Трайчо няма да си трайка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Намериха си параван за лутането относно Белене.Браво, джентълмени ! ...да бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още