IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на ток расте с 35% за първите осем месеца на годината

В страната са произведени над 33 млн. мегаватчаса електроенергия в периода януари - август, показва статистиката на ЕСО

13:06 | 02.09.15 г.
Износът на ток расте с 35% за първите осем месеца на годината

Износът на електроенергия расте с малко над 35% за първите осем месеца на годината, показват данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за производството и потреблението на ток.

От данните е видно, че за периода януари – август 2014 г. от страната са били изнесени 5,6 млн. мегаватчаса електроенергия. За същия период на тази година са изнесени 7,7 млн. мегаватчаса. 

Отчасти това може да бъде обяснено с по-високите температури, които увеличават потреблението и у нас, и в страните, които традиционно купуват от български производители.

От друга страна през тази година беше повишена преносимостта към Гърция до 700 мегаватчаса и това увеличение беше използвано през горещите летни месеци.

Основните пазари на българските производители са съседните страни - с най-голям дял е Гърция, както и Македония, Турция, Сърбия и Румъния.

От справката на ЕСО става ясно още, че производството на електрическа енергия в България расте с 9,36% до 33,1 млн. мегаватчаса. Голяма част от енергията се използва в страната – 26,1 млн. мегаватчаса.

Потреблението на електроенергия нараства с 3,3% през първите 8 месеца на годината.

Прави впечатление и големият ръст в производството на електроенергия от водните централи – с малко над 63% до общо 4,82 млн. мегаватчаса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още