IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изграждат последния български участък на магистрала "Европа" до края на 2021 г.

България продължава да подкрепя Сърбия по пътя й към евроинтеграцията, каза Екатерина Захариева

14:09 | 20.01.21 г. 3
<p>
	<em>Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович е на официално посещение в България. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович е на официално посещение в България. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

До края на тази година ще бъде завършена последната част от българския участък на магистралата от София до сръбската граница (магистрала "Европа", бел. ред), сръбският участък вече е готов. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на брифинг след среща с министъра на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович.

По този начин ще осигурим качествена инфраструктура, която да е в подкрепа на развитието на туризма между двете страни, отбеляза Захариева. По думите ù пандемията се е отразила и на обмена на туристи на двете страни, но „това е един от най-перспективните сектори, на който можем да дадем повече тласък“. 

„Важно е да развиваме отношения като добри съседи. Успяваме да реализираме важни за целия регион инфраструктурни проекти“, посочи българският първи дипломат. И допълни, че Сърбия е четвърта по посещаемост дестинация за българите, а сръбските туристи в България стават все повече всяка година. Трябва да осигурим качествена инфраструктура, отбеляза Захариева.

По време на разговорите двамата външни министри са се договорили ресорните министерства на двете страни да се фокусират върху изграждането на граничен пункт на север от Стара планина. Намерението за изграждането му е още от 2010 г., но той все още не е близо до реализация, отбеляза българският външен министър.

България продължава да подкрепя Република Сърбия по пътя й към евроинтеграцията, увери Екатерина Захариева. „Ние винаги сме подкрепяли европейската инициатива на Сърбия, имаме желание да споделяме и опита, който имаме. Тази подкрепа ще продължи“, заяви тя.

По-късно днес Никола Селакович ще разговаря и с президента Румен Радев. Сръбският външен министър се срещна и с премиера Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Whitestar
преди 3 години
Четвърта по посещаемост... ха-ха-ха! Тъкмо бандюгите да имат път и калимера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
sando1
преди 3 години
Лъжа е. От Сливница до Мрамор не е започнат още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
evtimvz
преди 3 години
Подкрепата да е с условието за равнопоставеност на българските региони (западните покрайнини) и да се спре обезбългаряването на тези земи. Димитровград да си върне старото име Цариброд. И това трябва да се каже сега и само сега, като продължава от тук нататък. А не да стане като РСМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още