IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иванов: Проверката на „Овергаз“ не установи нарушения

Създалата се мини газова криза е по-скоро геополитически, а не енергиен скандал, коментира председателят на КЕВР

09:02 | 10.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria&nbsp;</p>

Снимка:  Bloomberg TV Bulgaria 

Петте дружества в „Овергаз Мрежи“ спазват общите условия на договорите с потребители, включително в кризисната ситуация. По този начин коментира вече готовия доклад за дейността ексклузивно за Bloomberg TV Bulgaria председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

По думите му „Овергаз Мрежи“ са в стабилно финансово състояние към момента. „Те имат пет кредита, които обслужват. Два от тях практически завършват, а другите три биват обслужвани в момента“.

Проверката е показала, че третият заем е по-голям и е взет от „Овергаз Инк“, в който около 50% от собствеността в момента е на „Газпром Експорт“. 

Припомняме, че проверката започна в средата на януари по заповед на Иванов, като Комисията за енергийно и водно регулиране е изискала от дружеството редица документи. Проверката бе с цел да се види какво е финансовото състоянието и изпълнението на задълженията към потребителите на природен газ, които са абонати на „Овергаз“.

„Няма никакви проблеми за снабдяването на българските потребители, както на "Овергаз Мрежи", така и на "Булгаргаз" с природен газ в тези месеци, когато цената на природния газ намалява значително и това го прави много по-конкурентоспособен и по-изгоден енергиен носител за българската индустрия. Моят апел е от това да се възползват българските бизнесмени", посочи още Иванов.

Създалата се мини газова криза (в края на декември 2015 г., б. ред.) е по-скоро геополитически скандал, а не енергиен, посочи още в предаването "Бизнес старт" председателят на КЕВР Иван Иванов. 

По принцип според правилата за дейността на КЕВР всяка година комисията трябва да проверява по едно от лицензираните дружества на „Овергаз мрежи“. Те са 5 на брой и всяка година се извършва планова проверка. Сегашната проверка е извънредна поради настъпилите извънредни обстоятелства през последните два дни на 2015 година.

Припомняме, че в самия край на миналата година „Газпром" обяви, че доставката на руски природен газ за България продължава чрез държавната компания „Булгаргаз“ ЕАД. "С "Овергаз Инк." продължават преговорите по урегулирането на натрупаните през последните години търговски въпроси", се казваше в руското съобщение.

В последния момент беше подписан спешно договор между „Булгаргаз“ и „Овергаз“, благодарение на който клиентите на второто дружество в България няма да останат без газ.

"Газпром" всъщност притежава дял от 50% от капитала на "Овергаз". Затова и веднага се появиха спекулациите, че с тези действия "Газпром" ще се опита да придобие изцяло българското дружество

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още